MENU

Excursie 1.JPG a0a04602Na een jaar te hebben overgeslagen organiseerden we dit jaar weer een excursie. Zaterdag 19 maart vertrokken we om 8:00 uur vanuit Moordrecht richting het noorden van het land. Dit jaar ging de excursie naar HCK paardenrevalidatiekliniek in Vredenheim (Drenthe) en naar Hengstenhouderij Wiepke van de Lageweg (VDL studs) in Friesland. De dag begon mistig, maar na verloop van tijd brak de zon door en hadden we een prachtige zonovergoten dag.

Ons eerste bezoek brachten we aan HCK paardenrevalidatiekliniek. Daar werden we hartelijk welkom geheten door Patrick Kuijpers. Na een kopje koffie/thee met heerlijke lekkernijen gaf Patrick ons een rondleiding over de kliniek. Waarbij natuurlijk het paardenzwembad de grootste interesse had. Patrick is internationaal eventing ruiter en heeft jaren op hoog niveau gereden. Na zich verdiept te hebben in blessures bij paarden en na bezoeken aan diversen paarden zwembaden in het buitenland vond Patrick het hoogtijd voor een paardenzwembad in Nederland. Patrick Kuijpers gaf ons een uitgebreide uitleg over de kliniek, de revalidatie van paarden, het zwembad etc. en er was voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Het zwembad heeft een ovale vorm en is 16 x 14 meter met een inloop en aparte uitloop.
Het bad is 2½ meter diep. Het water wordt door gescheiden filter systemen gefilterd en gedesinfecteerd. De temperatuur van het water ligt tussen de 18 en 22°C, zodat de lichaamswarmte van het paard makkelijk door het water opgenomen kan worden.

Het grote voordeel van zwemmen ten opzichte van andere therapieën is dat zwemmen 100% onbelast is. Tijdens het zwemmen, moet het paard namelijk zijn volledige lichaam gebruiken zonder dat dit belast wordt. Zwemmen wordt dan ook vooral gebruikt bij peesblessures, rugblessures, bot breuken etc. Belangrijkste doel van het zwemmen is om de stofwisseling/ bloedcirculatie/ zuurstofopname optimaal te houden. Wat voor het genezingsproces essentieel is. Uit onderzoek is gebleken dat zwemmen het genezingsproces ruim twee keer versneld en dat het nieuw te vormen weefsel van een betere kwaliteit is dan bij alleen boxrust en stappen. Tevens is gebleken dat 10 minuten zwemmen gelijk staat aan 1 uur zware training op een vaste bodem qua spierinhoud. Nog een voordeel van het zwemmen is dat een paard in het water zijn energie kwijt kan. Hierdoor is het paard rustiger dan bij boxrust en is het gemakkelijker aan de hand te stappen. Daarbij is het ook voor de psyche van een paard veel fijner, dat staat niet plotseling 24 uur per dag op stal, maar krijgt toch enige vorm van gecontroleerde beweging.

Per paard en blessure wordt een programma opgesteld. In het zwembad wordt per paard zo’n 15 tot 20 minuten met een paard gewerkt. Met een maximaal aantal rondjes zwemmen van 3. Daarna wordt het paard uit het water aan de hand gestapt om weer op adem te komen. Daarna volgt eventueel weer een sessie van max. 3 rondjes zwemmen.
Zwemmen is ook een perfecte aanvulling op een trainingsprogramma. In het water gebruikt het paard het achterbeen voor 70%, hierdoor ontwikkeld het een sterker(e) lendenpartij. Daarnaast wordt het paard evenredig belast en is een paard recht in het water. Voor paarden met rugproblemen is dit een zeer goede manier om het paard recht te richten.

Na het zwembad werd de aquatrainer aan ons getoond. Hierbij staan de paarden op een loopband in een soort bak. Deze bak kan gevuld worden met water. Zoutwater (4 0C) in dit geval. Zout heeft als voordeel dat het zuiverend werkt en de waterdichtheid (=weerstand) vergroot. De effecten van het koude zoute water is dat het verkoeld, waardoor er een betere doorbloeding plaats vind in de pezen en gewrichtskapsels en het zout heeft een regulerende werking op de huid waardoor ook hier een betere doorbloeding ontstaat. Tevens heeft zout water een zuiverende werking, waardoor wonden, mok, en andere huidaandoeningen makkelijk behandeld kunnen worden. Het lopen door zout water geeft tevens een masserende werking op de benen. De Aquatrainer is zeer effectief bij: Peesblessures, rugblessures, hoefproblemen, zenuwproblemen, zoals bijv ataxie. De aquatrainer is een goede methode om de bovenlijn van een paard te trainen.

De kliniek heeft een vaste veterinair in dienst. Dit is Bert van Ittersum. De kliniek is verder geheel onafhankelijk waardoor ze samen werken met ieder andere kliniek, fysiotherapeut, osteopaat. Daarnaast zijn er een aantal vaste medewerkers aanwezig.

Tot slot van de rondleiding kregen we in het echt een paard te zien die in het zwembad werd “getraind”. Erg leuk om dit in het echt gezien te hebben. Het was een zeer leuke en leerzame rondleiding.

Na ons bezoek aan het paardenzwembad vervolgde we onze weg naar Friesland naar de hengstenhouderij van Wiepke van de Lageweg. Ook hier werden we wederom zeer gastvrij ontvangen en begonnen we met koffie/thee en een echte Friese lekkernij (een geslaagd dagje voor de calorieën!).

Als eerste kregen we de dekhengsten van het bedrijf te zien. Deze moesten ‘s avonds weer optreden in een hengstenshow. Als een geoliede machine werden de hengsten één voor één op straat door de medewerkers van Wiepke van de Lageweg aan ons voorgesteld. En letterlijk op straat, want ze werden op het polderweggetje voor het bedrijf aan ons voorgesteld. Opvallend was dat alle hengsten er zeer goed uit zagen en fris en vrolijk aan ons voorbij draafden. Na deze privé hensgtenshow werd er een rondleiding gegeven over het bedrijf van Van de Lageweg. Ook kregen we enkele merries met veulens te zien. Onder andere veulentjes van de hengsten Zirocco blue en Bucati. Na afloop was er in de kantine nog even tijd voor een drankje en vragen te stellen. En ook nu was er voor een hapje gezorgd.

Om 17:00 uur vertrokken we weer richting huis. Op de terugweg maakten we nog een stop bij Akersloot om ons te goed te doen aan een heerlijk en uitgebreid buffet. Om 21:30 uur arriveerden we weer in Moordrecht waar een ieder weer richting huis ging.

Bij deze willen we alle medewerkers van HCK revalidatie kliniek en alle medewerkers van Hengstenhouderij Wiepke van de lage weg ontzettend bedanken voor hun gastvrije ontvangst en voor het geven van rondleiding en tonen van hun bedrijf en paarden! Het was weer een geslaagde dag!

Excursie 2excursie3
Excursie 4excursie5
excursie6excursie7

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.