MENU


Veulencollectie

Veulencollectie

VWF Successen

VWF Successen

Activiteiten

Ieder jaar organiseert de VWF diverse activiteiten. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn het VWF Springen, de VWF Veulenvisite, de VWF Veulenkeuring en het VWF Dressuur. Daarnaast worden er ook lezingen gehouden, excursies, cursussen en clinics. Deze activiteiten staan ter informatie in dezelfde volgorde hieronder uitgebreid beschreven.

VWF Springen bij Manege de Prinsenstad

VWF Springen

Het VWF Springen is door de VWF in 2003 in het leven geroepen. Het evenement wordt in de maand april door de VWF georganiseerd op de prachtige locatie bij Manege de Prinsenstad in Delft. Het VWF Springen bestaat uit een open kampioenschap vrijspringen voor driejarige springpaarden en een aanlegtest voor vierjarige springpaarden onder het zadel. De paarden dienen wel geregistreerd te zijn bij een erkend Europees warmbloedpaardenstamboek.

Doel

Met het VWF Springen wil de VWF de bewuste fokkerij van springpaarden in Zuid-Holland bevorderen. Door competitie tussen de fokkers en eigenaren onderling en met de fokkers en eigenaren buiten Zuid-Holland, krijgt de Zuid-Hollandse fokker en/of eigenaar een eerste beeld waar hij/zij staat op de spingpaardenkaart van Nederland.

Geert Meursing Wisseltrofee

Het open kampioenschap vrijspringen staat in het teken van het vrijspringen met driejarige springpaarden. Deze jonge springers worden door een vakkundig juryduo beoordeeld op de techniek, afdruk, souplesse, voorzichtigheid, vermogen, galop en algemene indruk. Het paard dat op deze onderdelen de hoogste totaalscore behaald mag de eerste plaats innemen. De eigenaar en/of fokker van deze kampioen wint de felbegeerde Geert Meursing Wisseltrofee en een geldprijs!

Aanlegtest

De vierjarige springpaarden kunnen deelnemen aan de aanlegtest onder het zadel. In groepen van twee tot drie paarden worden een aantal lijntjes gesprongen onder de man. De jury beoordeeld de paarden tijdens het springen op techniek, afdruk, vermogen, inzet, galop en algemene indruk. De beste paarden worden overgereden door een van de juryleden, waarna een bonus wordt toegekend. Het paard met de meeste punten is de kampioen, verdient de eer en krijgt een mooie geldprijs!

Deelnemen aan het VWF Springen bij Manege de Prinsenstad

Zodra de datum bekend is voor een nieuwe editie van het VWF Springen, komt deze in de agenda te staan op de VWF site. Een paar maanden voorafgaand aan het evenement komt het inschrijfformulier online te staan. Vul de gegevens van uw paard in, en u bent ingeschreven. Een week voorafgaand aan het VWF Springen komt de startlijst online.

VWF Veulenvisite

Veulenvisite

Iedere zomer organiseert de VWF de veulenvisite. Tijdens de veulenvisite bezoeken we een aantal leden van de VWF met een diversiteit aan gefokte veulens. Denk hierbij aan springveulens en dressuurveulens. De VWF stelt een programma samen welke altijd plaats vind op een zaterdagmiddag, vaak ik in de maand juli. Met de eigen auto rijd u mee met het programma. De VWF kan er voor zorgen dat u met iemand mee kan rijden, indien gewenst.

 

Leerzaam

Tijdens de visite laten de fokkers hun veulens zien en vertellen zij waarom ze hebben gekozen voor een bepaalde hengst. Ook wordt het een en ander uitgelegd over de moederlijn. Een enkele keer worden hierbij ook andere nakomelingen uit diezelfde moederlijn getoond. Dit maakt dat de veulenvisite extra leerzaam is. Maar ook zeker ontzettend gezellig met alle paardenliefhebbers bijeen, op een locatie van een VWF lid.

Mee op veulenvisite

Zodra de datum bekend is voor de veulenvisite, komt deze in de agenda te staan op de VWF site. Zodra het programma bekend is, wordt deze online gezet en kunt u zich opgeven door een mailtje te sturen naar de VWF.


VWF Veulenkeuring

Veulenkeuring

Al jaren organiseert de VWF een veulenkeuring open voor leden en niet leden. Sinds 2012 heeft de VWF het roer omgegooid, en wordt de veulenkeuring in samenwerking met KWPN Zuid-Holland georganiseerd tijdens de Veulendag Zuid-Holland waar tevens een jonge veulenkeuring gehouden zal worden. Tijdens de VWF Veulenkeuring kunt u met uw geregistreerde rijpaardveulen deelnemen en strijden om de Treurniet Bokaal.

Doel

De VWF zet zich met de veulenkeuring in voor de fokkers om hun veulens een podium te kunnen bieden en de mogelijkheid te geven zich met anderen te meten. Daarnaast wil de VWF fokkers een extra mogelijkheid bieden om kans te maken op een ticket naar Ermelo via een samenwerking met KWPN Zuid-Holland via de jonge veulenkeuring.

Het keuren

Een deskundige jury keurt de veulens op exterieur en beweging. De veulens worden samen met hun moeder opgesteld voor de jury. Vervolgens stappen de veulens een stuk, draven de rest van de ronde en gaan een ronde in galop. Er zijn twee categorieën, namelijk veulens gefokt in de springrichting en veulens gefokt in de dressuurrichting.

Deelnemen aan de veulenkeuring

Zodra de datum bekend is van de veulenkeuring, komt deze in de agenda te staan op de VWF site. Een paar maanden voorafgaand aan het evenement komt het inschrijfformulier online te staan. Vul de gegevens van uw veulen(s) in, en u bent ingeschreven. Een week voorafgaand aan de VWF Veulenkeuring komt de startlijst online.

VWF Dressuur bij Manege de Prinsenstad

VWF Dressuur impressie

Het VWF Dressuur vond in 1989 voor het eerst plaats bij Manege de Prinsenstad in Delft, ontwikkeld en georganiseerd door de VWF. En tot op heden organiseert de VWF dit dressuurevenement op deze unieke locatie, ieder jaar in oktober. Het evenement is door de jaren heen gegroeid tot een kwaliteitsvolle aanlegtest onder het zadel voor negentig jonge dressuurpaarden die geregistreerd staan bij een erkend Europees warmbloedpaardenstamboek. Steeds vaker zien we paarden terug op hogere niveaus, die eerder hun opwachting hebben gemaakt bij het VWF Dressuur.

Doel

Het VWF Dressuur is bedoeld als een aanlegtest om jonge getalenteerde paarden te ontdekken voor de dressuurrichting. Hierbij vind de VWF het van belang om bekende en minder bekende opleiders de kans te bieden ervaring op te doen voor henzelf en voor hun jonge dressuurpaard.

Beoordeling van de paarden

Tijdens Het VWF Dressuur verschijnen er drie paarden tegelijk in de ring. Aan de ruiters/amazones wordt gevraagd om de paarden op beide handen te stappen, te draven en te galopperen, zowel linksom als rechtsom. Daarna wordt hen gevraagd de paarden kort op te stellen voor een vakkundig juryduo. De paarden worden door de jury beoordeeld op exterieur, stap, draf, galop, gedragenheid, elasticiteit en algemene indruk. De beste paarden worden uiteindelijk overgereden door een jurylid om tot een definitieve plaatsing van de kopgroep te komen.

Shows

De VWF vindt het belangrijk dat er tijdens het evenement shows worden gehouden waar u als deelnemer of bezoeker van kunt leren en genieten. Ook voor de komende editie zorgt de VWF weer voor bijzonder dressuurgeweld.

Deelnemen aan het VWF Dressuur bij Manege de Prinsenstad

Zodra de datum bekend is voor een nieuwe editie van het VWF Dressuur, komt deze in de agenda te staan op de VWF site. Vanaf 1 september kunnen leden zich met hun paarden opgeven voor het evenement via het inschrijfformulier op de VWF site. Vanaf 7 september is de inschrijving open voor iedereen. Wees er snel bij, want bij te laat inschrijven kan het voorkomen dat u op de reservelijst komt. Een week voorafgaand aan het VWF Dressuur komt de startlijst online.

Jaarvergadering, lezingen en discussieavonden

lezing

Aan het begin van het jaar houdt de VWF haar jaarvergadering, welke altijd wordt gecombineerd met een lezing. Ook worden door de VWF losse lezingen georganiseerd met o.a. dierenartsen of andere specialisten. Avonden gaan dan bijvoorbeeld over vruchtbaarheid, geboorte van het veulen, opfok, OC(D), kreupelheid en dergelijke. Maar er worden ook lezingen en/of discussieavonden gehouden omtrent paardenfokkerij, denk aan hengstenkeuzes, en paardensport in verschillende richtingen.Locatie

De avonden worden meestal gehouden in de vergaderzaal van Paardenfokkerij Pleunis in Hazerswoude-Rijndijk.

Cursussen en clinics

Clinic

Paardenfokkerij en paardensport komen terug in de diverse cursussen en clinics die de VWF organiseert voor haar leden. Denk hierbij aan een cursus paardenbeoordelen, een cursus bloedlijnen, een avond toiletteren van paarden of een clinic exterieur en beweging.

Clinic exterieur en beweging

Tijdens bijvoorbeeld de clinic exterieur en bewegen wordt uitgebreid ingegaan op de invloed van het exterieur van het paard op zijn beweging en prestatie. Een aantal paarden worden eerst aan de hand getoond en beoordeeld op exterieur en beweging en daarna worden de paarden één voor één gedurende ongeveer een half uur onder het zadel getoond. Tijdens het rijden wordt uitleg gegeven wat het verband is tussen het exterieur en het gaan onder het zadel.

Excursie

Excursie

De VWF probeert ieder jaar een busexcursie naar twee of drie bedrijven in de paardensector te organiseren. Denk hierbij aan een hengstenhouderij, paardenfokker of sportstal. Afgelopen jaren heeft de VWF met haar leden o.a. Team Nijhoff, Ludger Beerbaum, Jos Lansink, Ludo Philippaerts, Stal de Kalvarie, Stal Ramsbrock en dekstation Paul Schöckemohle mogen bezoeken tijdens dit gezellige en leerzame uitje.

 Volgende excursie

Wanneer de VWF weer een excursie organiseert wordt dit aangekondigd in de agenda op de website. U kunt zich vervolgens opgeven voor de betreffende excursie. Heeft u suggesties voor de volgende excursie, dan kunt u dit aan het bestuur laten weten.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.