MENU

Op woensdag avond hield Fokvereniging VWF een speciale avond voor een ieder die de VWF het afgelopen jaar hebben ondersteund. Van vrijwilligers tot en met de sponsoren. Dit als blijk van dank voor hun inzet en belangstelling in de vereniging.

We werden rond 19:30 uur ontvangen op het manegebedrijf van de familie Chardon in Schipluiden. IJsbrand Chardon zou ons die avond een presentatie geven over de vierspansport en het manege bedrijf. De avond begon met een filmpje over de vierspan successen van IJsbrand. Iets waar hij met recht trots op is. Na deze introductie vertelde IJsbrand in een presentatie over het manegebedrijf en natuurlijk over de vierspansport.

Uit de hele presentatie van IJsbrand kwam duidelijk naar voren dat de familie Chardon zeer trots is op het bedrijf. Het is keihard werken, maar ze gaan er voor de volle 100% voor. Het bedrijf heeft rond de 550 lesklanten en er staan ongeveer 120 paarden. Het harde werken heeft er dan ook in geresulteerd dat het bedrijf al jaren 5 sterren heeft. IJsbrand geeft aan dat ze steeds vooruit blijven kijken en zich proberen te onderscheiden van “de man op de hoek”.

IJsbrand gaf in zijn presentatie ook een uitleg over de vierspansport. En wat hij zoekt in een paard. In de dressuur is het belangrijk dat de paarden een zelfde loop hebben. Ze moeten een eenheid zijn. Ook moet het paard het juiste karakter hebben. Het paard kan nog zo getalenteerd zijn, maar als het niet overweg kan met de andere paarden houd het gewoon op. De paarden worden 3 x per week onder het zadel getraind en 3 keer per week aangespannen. De training onder het zadel wordt o.a gedaan door zijn vrouw Paulien. Daarbij is het belangrijk dat ze goede afstemming hebben over hoe de paarden gaan in de training. De marathon is het meest spectaculaire onderdeel van de vierspansport. Hoe sneller hoe beter! De vaardigheid is een onderdeel waarbij je onder druk moet kunnen rijden. Je mag geen balletjes raken, maar moet wel een zo snel mogelijke tijd neer zien te zetten.

Willen winnen is goed, maar je moet je zelf geen druk op leggen door te denken dat je onoverwinnelijk bent.

Ook kwam de opmerkelijke aankoop van 3 Lipizaners aan de orde. Deze paarden zet IJsbrand in voor de indoor vierspanwedstrijden. De indoorsport wordt steeds belangrijker. Hij vindt het dan ook belangrijk een goed span te hebben dat juist op indoorwedstrijden goed kan presteren. De Lipizaners zijn daar net even iets meer geschikt voor dan zijn warmbloed paarden. Deze worden ingezet voor de outdoorwedstrijden. Waarom 3 paarden was natuurlijk de grote vraag. IJsbrand kon er 5 kopen, maar gaf aan dat hij alleen de beste paarden wilde en dat waren de 3 die hij nu op stal heeft staan.

Het doel voor IJsbrand is helder de komende periode: Hij wil wereldkampioen worden! Dit betekent dan ook dat het hele team om hem heen dat ook moet willen. Zowel de paarden als de mensen in zijn team zullen zich voor de volle 100% in moeten zetten.

Na deze presentatie kregen we een rondleiding over het bedrijf en langs de paarden van IJsbrand. Opmerkelijk was dat IJsbrand bij ieder paard wel een apart verhaal te vertellen had.

Tot slot konden we in de foyer genieten van een hapje en drankje.

Het was een zeer leuke en gezellige avond en bedanken de familie Chardon voor hun gastvrijheid.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.