MENU

Delft - Met veel macht, bergop met veel balans en houding galoppeerde Bretton Woods (Johnson x De Niro), voorgesteld door Emmelie Scholtens, naar de overwinning van VWF-Prinsenstaddressuur. “Een fantastisch dier, nog nooit heb ik zo’n getalenteerd, jong paard gereden” lacht een trotse Emmelie. Bretton Woods bracht het begin dit jaar tot de 2e bezichtiging bij de KWPN-hengstenkeuring. De rittige, zwarte hengst, gefokt door G. Jansen-Blanken uit Joppe en in eigendom van Nico Witte en Anton van Limpt, komt uit de preferent elitemerrie en indextopper Annabel, die zelf een EPTM liep met uitmuntende cijfers.

Bretton Woods 1bd9ecdeHet overrijden van de vijf beste paarden werd gedaan door dressuurruiter Bart Bax. Bart werd vooral bekend met Krawall, die hij zelf opleidde tot Grand-Prix niveau. Ook werd de KWPN-hengst Olivi door Bart Bax in de sport uitgebracht.

Bart omschreef de hengst als een paard dat opvalt qua formaat, beweegt als een grootvorst, zich fijn liet bewerken, lekker fris was en een fantastische galoppade heeft.

VWF-Prinsenstaddressuur is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door de Zuid-Hollandse fokvereniging VWF en bedoeld als aanlegtest voor driejarige dressuurpaarden. Zo’n 90 paarden worden op één dag beoordeeld door een vakkundige jury en trekt daarbij groot aantal geïnteresseerde ruiters en toeschouwers. Samen met manege De Prinsenstad is het voor de VWF mogelijk dit evenement groots op te zetten.

Dit jaar bestond de jury uit de reeds genoemde Bart Bax en Marian Dorresteijn. Marian Dorresteijn is zeker geen onbekende in de paardenwereld. Ze reed de zelf gefokte merrie Finesse (Aktion uit Wendelien keur sport pref. prest. van Onyx) naar het Grand Prix niveau. Marian is zeer actief in de Nederlandse fokkerij en is exterieur jurylid (KWPN) tijdens diverse keuringen. Marian gaf een zeer duidelijke toelichting bij ieder paard.

Als tweede mocht de bruine Pleasure’s Blitz (Painted Black x Krack C), gefokt door B. Wilschut uit Bosschenhoofd, opgesteld worden.
De donkerbruine ruin werd voorgesteld door Daniel Mosterdijk, is als veulen aangekocht en samen met Daniel in eigendom van Wouter Plaizier. Daniel is erg te spreken over de instelling en de sterke motor in de achterhand van Pleasure’s Blitz.
De jury omschreef de ruin als een enorm fijn paard dat zich aan blijft bieden, een expressief achterbeen heeft, lichtvoetig is en veel souplesse toont.

Derde werd de grootramige T.C. Bandith, een donkerbruine ruin van Samba Hit II uit de stermerrie Udith van Haarlem. Deze sympathieke, goed ontwikkelde T.C. Bandith werd voorgesteld door Jessica Buying, is gefokt door Koelma uit Ossenzijl en in eigendom van Tim Coomans. De ruin ging met veel balans en zelfhouding door de baan, toonde veel zuiverheid in de gangen en schakelde makkelijk. “Dit paard geeft een vertrouwd gevoel en is erg fijn in de aanleuning” aldus Bart Bax na het overrijden.

De beste merrie vinden we op de vierde plaats; Bo-Rencio, , een voorlopig keurmerrie van Florencio uit een elitemoeder van OO Seven x Ferro. Deze aansprekende merrie haalde op de stamboekkeuring in Wamel 80 punten voor bewegen. Ze is gefokt door en in eigendom van L. van Grunsven uit Lithoyen en werd keurig voorgesteld door Christa Hogendoorn.
De jury omschreef de merrie als een chique, jeugdige merrie met een goede stap en galop, veel expressie in de beweging maar moet nog wat aan kracht winnen.

Van de vijf overgereden paarden eindigde op de vijfde plek de werkwillige Bandone P., een donkerbruine merrie van Johnson. Moeder Landone (Lanciano x Romancier) komt uit de bekende stam van Herbert de Baey, waarin we onder andere de legendarische dressuurpaarden Rembrandt, Ahlerich en Amon terugvinden. Een halfzus van Bandone, Andone (v. Riccione) haalde eind vorig jaar een fantastische IBOP-score van 80,5 punten.
Bandone P. werd gereden door Miranda Pakvis en is gefokt en geregistreerd bij Van Pernis en Van der Kleij uit Monster. Bandone toonde correcte gangen met veel lossigheid, takt en buiging in de gewrichten en heeft een aansprekend model.

In de pauze verzorgde Kirsten Beckers met de hengsten Valdez en Westpoint een zeer interessante clinic. Frenk Jespers, waar Kirsten altijd bij traint, verzorgde het bijzonder interessante, duidelijke en leerzame commentaar. De paarden werden eerst over de rug losgereden, waarna ze meer opgericht werden en de diverse oefeningen getoond werden.

Met een beste kwaliteit in de kopgroep, goede paarden in de middenmoot en een aantal paarden dat nog groen aan deed en soms wat daadkrachtiger voorgesteld hadden kunnen worden, was het weer een compleet en geslaagd evenement waarop iedereen weer vol plezier en tevredenheid terug kan kijken.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.