MENU

Clinic FJ e7ec0391Woensdagavond 11 november organiseerde de VWF, in samenwerking met Frenk Jespers, weer een clinic ‘Exterieur en beweging van het dressuurpaard'.

Doel van deze clinic is om te kijken naar het exterieur van het paard en wat de invloed is van het exterieur op de beweging en (dressuur)prestatie van het paard.

Alle paarden werden eerst aan de hand beoordeeld. Het beoordelen van de gangen werd gedaan nav het Pavo-cup protocol. Doel hiervan was om de mensen langs de kant meer te betrekken bij het beoordelen. En om ook wat discussie op gang te brengen.

Voor deze avond waren 4 paarden (combinaties) uitgenodigd:
Arabelle, een 4-jarige merrie van Scandic x Samber x Octaaf, van eigenaresse Stephanie van Houten. Dit paard wordt op dit moment getraind op B/L niveau en heeft nog geen wedstrijdervaring. Stephanie ziet deze clinic als een goede voorbereiding op de IBOP proef waaraan ze eind november willen gaan deelnemen. Arabelle wordt voorgesteld door Dimitria Coljee

Zhivago, een 5-jarige ruin van Krack C X Obelisk. Dit paard loopt op dit moment op L2 niveau en wordt voorgesteld door Tom van den Ende. Tom heeft dit paard pas sinds drie maanden in opleiding en zou graag willen horen hoe hij dit paard op de goede manier verder kan trainen.

Viola, een 7-jarige merrie van Gribaldi X Balzflug. Deze merrie heeft op 3-jarige leeftijd meegelopen in de nationale merrie keuring in Ermelo en heeft een jaarling hengstveulen van Valdez. De merrie is in eigendom van Stal van der Helm. Martine Goeman rijdt deze merrie en heeft nog een winstpunt nodig in de M1 en dan gaan ze de overstap maken naar de klasse M2.

Tebaldi, een 9-jarige ruin van Jazz x Wellington. Dit paard loopt op dit moment in de klasse Z2 en wordt voorgesteld door Marjolein Bac.

Bij het eerste paard de merrie Arabelle werd uitgebreid ingegaan op het exterieur om het geheugen weer even op te frissen van de aanwezigen. Frenk vond het een modern rijpaard met een goed karakter, dat hij misschien wel het aller belangrijkste vind in een paard. Daarnaast een mooi langgelijnd paard. Dat als voordeel heeft dat het paard makkelijk in te buigen is tijdens het rijden. In beweging bleek dit paard zichzelf op te waarderen door meer opwaarts te lopen dan verwacht werd nadat het paard aan de hand was bekeken.
Punten die Frenk gaf voor de gangen volgens het Pavo-cup protocol: stap: 8, draf: 7,5 galop: 7,5

Het tweede paard Zhivago, was een heel ander type dan het eerste paard dat we zagen. Een heel bespierd paard en breder ontwikkeld. Paard dat heel los is. Met rijden moet opgepast worden dat het paard daardoor niet “slungelig” wordt. Tom kreeg aan het eind nog een aantal aanwijzingen van Frenk waardoor duidelijk verbetering zichtbaar was.
Punten die Frenk gaf voor de gangen volgens het Pavo-cup protocol: stap: 7, draf: 6,5 galop: 6,5

Na een pauze en even ons opgewarmd te hebben in de kantine gingen we verder met de volgende 2 paarden.

De eerste die binnen kwam was de merrie Viola van Stal Goeman, Viola. Een paard met een enorm mooie uitstraling. Met rijden bleek de merrie behoorlijk gespannen. Hierdoor is het haast onmogelijk een paard te kunnen beoordelen. Maar ook na een aantal aanwijzingen van Frenk en het hebben van geduld kreeg Martine dit paard fijn aan het lopen. Punten die Frenk gaf voor de gangen volgens het Pavo-cup protocol: stap: 8 (als het paard los laat), draf: 8 (fijne draf, goede uitdrukking) galop: 7,5 (houd iets vast, mag meer naar voren).

De laatste van de avond was de ruin Tebaldi. Een zeer groot paard en enorm hoogbenig. Omdat dit paard al verder in de africhting staat mocht van dit paard na het losrijden meer oprichting gevraagd worden. Punten die Frenk gaf voor de gangen volgens het Pavo-cup protocol: stap: 7 (mag ruimer, maar wel functioneel), draf: 7,5/8 (functioneel) galop: 7,5/8 (mooi naar voren, komt mooi terug).

Het was een hele leuke en leerzame clinic en we hopen hem volgend jaar weer te kunnen organiseren.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.