MENU


Veulencollectie

Veulencollectie

VWF Successen

VWF Successen

(Darco x Armstrong x Huzaar)

Door Gerrit van Heijst ben ik in aanraking gekomen met de fokvereniging VWF Zuid-Holland west. Ik ben onder de indruk geraakt van wat de fokvereniging allemaal onderneemt en ben er lid geworden en gebleven. Zelf ben ik sinds mijn jonge jeugd een fanatiek amazone waarbij de springsport mijn grote passie is. De hengst waarmee ik reeds enige tijd verbonden ben is DARIUS. Ik heb hem zelf opgeleid en samen groeien we naar een hoger niveau. Onze laatste wedstrijd waar we zijn opgetreden is ‘The Sires of the World 2008’ tijdens de Wereldkampioenschappen voor jonge paarden te Lanaken.

DARIUS

Een bloedlijnen deskundige vertelt het volgende over de bloedlijnen achter DARIUS. DARIUS zijn verhaal begint met de Ierse merrie Gina die voor de jacht naar Nederland is gehaald. Zij was naar verluid een zeer hoog in het bloed staande merrie die via haar vader de Engels volbloed King’s Justice xx nauw verwant was aan Courville xx (De vader van King’s Justice xx en Courville xx is namelijk Fair Trial xx). Verder zou het heel wel mogelijk zijn dat er nog King of Diamond bloed achter zit als gekeken wordt naar de nafok. De merrie Gina gaf van Huzaar de prestatie merrie Odin. Odin bracht van Naturel en Gondelier twee internationale springpaarden. Met Armstrong gaf Odin de prestatie merrie Friedel. Deze gaf met Animo het internationale springpaard Colorado dat onder Harry Smolders, ondanks zijn 17 jaar nog een Grand Prix weet te winnen. Verder bracht Friedel met Darco DARIUS. Met de combinatie Darco x Armstrong vindt ook interessante lijnteelt op de Engels volbloed Cottage Son xx plaats. Dit is één van de belangrijke Engelse volbloeds in de vererving van springpaardeneigenschappen.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat zonder de prestaties van DARCO in de internationale sport er geen DARIUS geweest zou zijn.  DARCO mag ondertussen al overleden zijn, Hij staat nog steeds op de 1ste plaats in de wereld op grond van zijn nakomelingen in de springsport.

Als amazone wil ik onderstrepen dat DARIUS niet alleen een stoere hengst is die over een interessante bloedopbouw beschikt maar in alles ook veel bloed heeft, alhoewel niet iedereen dit opvalt. Door zijn goede balans, super galop en sterk achterbeen is het voor mij een genot om op hem te rijden. Daarnaast heeft hij een super instelling in het parcours. Als amazone van een goedgekeurde hengst voel ik me betrokken bij zijn achtergrond en zijn fokkerij. Ik kan daar het volgende over vertellen. DARIUS is NRPS geregistreerd, AES approved en voor Zangersheide erkend.  Zijn sperma heeft behalve in Nederland ondertussen ook zijn weg gevonden naar Engeland, Schotland en Frankrijk.

Ook zijn kinderen geven eenzelfde gevoel onder het zadel en laten zien de zo gewenste balans in huis te hebben, waarbij ook hier de super instelling opvalt. Zij springen met veel plezier en kwaliteit.

Alhoewel ik al met veel paarden op allerlei niveaus gereden heb, heb ik nu met Darius de kans om naar de hogere niveaus door te stoten. Het is voor mij een uitdaging en ik leer een hoop. De mensen die het springen een beetje volgen zullen ons samen wel vaker tegengekomen zijn. Zoals bijvoorbeeld in de hengstencompetitie, in Zwolle, in Moorsele, in Lummen, in Neeroeteren, in Gesves, in Valkenswaard, in Eindhoven etc. Dit alles om samen door te groeien naar de hogere niveaus. Dit jaar voor de 2de keer deelgenomen aan ‘The Sires of the World’ waarbij steeds meer mensen er van overtuigd raken dat deze hengst alles in huis heeft om het grote werk aan te kunnen vanwege het gemak waarmee hij door het 1.50 m parcours loopt. Mensen die meer (spring)foto’s van DARIUS, zijn familie en kinderen willen zien kunnen doorklikken op : www.simplesite.com/darius

Alhoewel Darius beschikbaar blijft voor de fokkerij zullen wij samen komend jaar nadrukkelijker inzetten op de sport met het doel om verder door te groeien.

Esther Frieser

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.