MENU

Twee aansprekende koppaarden bij VWF springen bij en in samenwerking met Manege de Prinsenstad op 1 april.

VWF Springen bij en in samenwerking met Manege de Prinsenstad vond plaats op 1 april j.l. Bij het vrijspringen voor driejarigen was de winst voor de hengst Porsche BH (L ‘Extreme BH x Arko III) van eigenaar Jan Vink. De schimmelruin Next edition de Muze (Lector vd Bisschop x Gemini xx) van eigenaren Stal Polderzicht en Joris de Brabander won de titel bij de vierjarigen.

De organisatie was in handen van fokvereniging Zuid Holland West en familie Duijndam van Manege de Prinsenstad Delft. Het evenement wordt elk jaar weer druk bezocht door liefhebbers van de springsport. De drie- en vierjarige springpaarden werden beoordeeld door juryleden Cor Loeffen en Olivier van der Vaart. De driejarigen middels vrijspringen en voor de vierjarigen bestond het programma uit een aanlegtest en het overrijden door jurylid Olivier van der Vaart.

Misschien goed om nog een keer terug te kijken hoe dit evenement voor jongen springpaarden tot stand is gekomen. In 2003 hebben de springpaardenfokkers en de opleiders en ruiters/amazones als projectgroep van de fokvereniging VWF ZuidHolland west een gezamenlijk traject gestart om de fokkerij en opleiding van de springpaarden een goed podium te geven in Zuid Holland. De bekende springpaardenfokker Geert Meursing gaf een extra ondersteuning door er een bokaal aan te verbinden voor de 3j. springpaarden waarvoor iedereen hem zeer erkentelijk is. Tezamen met Manege de Prinsenstad werd een podium gecreëerd waar de groep jonge springpaarden door de jaren heen in kwaliteit en aantal is gegroeid. Dankzij de inzet van de familie Duijndam van Manege de Prinsenstad kon door de invulling van het podium de ambiance ook doorgroeien tot ‘the place to be’. Tijdens het outdoor concours te Delft ook bij Manege de Prinsenstad organiseren de fokvereniging in samenwerking met Manege de Prinsenstad een vervolgrubriek voor de 4 jarige springpaarden en mogen de 4 jarige paarden die in het voorjaar aan de aanlegtoets hebben deelgenomen gratis deelnemen aan de beoordelingsrubriek voor 4 jarige springpaarden.

De springpaardenfokkerij is in sterke ontwikkeling. Er zijn 3 dingen die er steeds meer toe doen : 1) de merrielijn ; 2) De jonge interessante hengsten en 3) de hengsten die zich bewezen hebben als spring- en fokhengst (waarbij de leeftijd er niet meer toe doet.) Er wordt hard gewerkt aan de uitbouw van bloedlijnen en merrielijnen. Als we naar de 4 jarigen kijken dan zien we bijvoorbeeld dat de nummer 2 uit de bekende Oberlina merrielijn komt, de nummer 4 komt uit de merrielijn van de hengst Irco Miro GII en loopt terug op een volle zus van de hengst Irco Mena. Eén van de VWF bestuursleden heeft recentelijk een veulen gekregen van de hengst Bamako de Muze. Het kopnummer van de 4 jarigen is al weer een kleinzoon van Bamako de Muze. Bij dit paard treffen we het bloed van Darco dubbel sex balanced aan (aan moeders en vaderskant). Zijn moeder is ook al weer een dochter van engels volbloed Gemini xx, de wederopstanding van Gem Twist xx.
Bij de 3 j. en 4 j. springpaarden was sprake van een sterke kop en goede middengroep. De kampioen bij de 3 j. sprong er bovenuit.
De beoordeling van de paarden heeft aan de hand van de volgende beoordelingen plaats gevonden. 3 j : Techniek, Afdruk, Souplesse, Voorzichtigheid, Vermogen (2x), Galop (2x) Algemen indruk ; 4 j : Techniek, Afdruk, Vermogen, Rijdbaarheid (3x), Galop en Algemene indruk (3x). Aangezien deze punten een momentopname zijn worden deze niet weergegeven, alleen de totalen.

Bij de driejarigen werd er gestreden voor de Geert Meursing Trofee: het open kampioenschap vrijspringen. Porsche BH viel op met zijn goede galop en natuurlijke balans. De fraaie verrichting leverde 88 punten op waarbij de hengst een 9 voor souplesse en een 9 voor voorzichtigheid kreeg. De tweede plaats was voor de hengst van eigenaar Egbert Schep. Pachino ES (La Costa ES x Stakkato Gold) kreeg in totaal 81,5 punten. Een paard dat goed in zijn lijf schakelt met een goed overzicht en een goede techniek volgens de jury. De derde plaats met een totaal aantal punten van 80,5 was voor de ruin Utouchmitoo Z (United Touch x Concorde). De ruin van eigenaar Amber Struijk viel volgens de jury op met zijn extreme vermogen.

Uitslag 3 jarigen

1) Porsche BH van L’Extreme BH x Arko III x Darco x Interadel Z
Dit is een hengst uit de eerste jaargang van L’Extreme BH uit de bekende merrielijn van Femke P. Hier komen de hengsten Arco Darco, Moujik de Sohan en Udancer Hero
Fokker : Stoeterij Black Horse BV.
Eigenaar : Jan Vink, Sliedrecht
2023 01 winnaar 3j VWF Spr

2) Pachino ES van La Costa ES x Stakkato Gold
Dit is een hengst uit de 1e jaargang van La Costa ES. Vader en moeder van de hengst waren beiden 3 jaar oud toen de kruising is aangegaan. Moeder komt uit de bekende merrielijn van de hengsten Extase, Plot Blue en Oklund.
Fokker en eigenaar : Egbert Schep , Tull en ‘t Waal
(Voor de nummers 1 en 2 geldt dat beide paarden zijn gefokt door de fokkers en eigenaren van de vaders van deze paarden.)
2023 02 Pachino ES klein

3) Utouchmitoo Z van United Touch x Concorde x Ladalco x Joost
Dit is een ruin van United Touch (is half broer x halfzus uit Cantate Touch) uit de bekende Usiena stam.
Fokker en eigenaar : Amber Struik, Abbenes
2023 03 Utouchmitoo Z klein

4) Harper waldstar Z van Hardrock Z x Carambole x Concorde x Nimmerdor
Deze merrie van Hardrock Z komt uit de moederlijn van de hengst Chaplin.
Fokker : A. Waldman, Amsterdam.
Eigenaar : Aurelie Nijs/Maaike Boon/Pascal Hoogendoorn, Waddinxveen.
2023 04 Harper Waldstar Z klein

5) Thankfull Z van Tangelo van de Zuuthoeve x Indoctro x Hamlet x Amor.
Deze ruin van Tangelo van de Zuuthoeve liet toen hij begon te springen zien het nodige in huis te hebben.Hij komt uit een voorname familie n.l. de merrielijn van de hengsten Presley Boy en Electra.
Fokker en Eigenaar : Jan de Visser.
2023 05 Thankfull Z klein

6) Prime Time W Z van Pegase van 't Ruytershof x Clinton II x Querlybet Hero x Libero H x Farn
Deze ruin van Pegase van ’t Ruytershof komt uit de basis van de merrielijn van de hengsten Sydney en Hickstead.
Fokker en eigenaar : H. van der Werff, Boskoop.
2023 06 Prime Time W Z klein

7) Phoebe Sina van High Shutterfly x Canturano I x T.Umonia 65 x Cash
Deze merrie High Shutterfly komt zoals de naam al doet vermoeden uit de Sina merrielijn.
Fokker en eigenaar : Kelly van ’t Zelfde, Wassenaar.
2023 07 Phoebe Sina klein

Het kampioenschap bij de vierjarigen bestond uit een aanlegtest gevolgd door het overrijden door jurylid Olivier van der Vaart. Door een ex aequo op de derde plaats verschenen niet drie maar vier jonge springpaarden in de ring voor het overrijden. Met in totaal 96 punten was de winst voor de schimmelruin Next edition de Muze. De zoon van Lector vd Bisschop werd gereden door amazone Lucinda Okkerman en viel op met zijn lichtvoetigheid en souplesse. Een paard met een lichtvoetige galop dat heel goed naar boven springt met een mooie techniek van zowel de benen als het hele lichaam, aldus de jury.

De zwartbruine merrie Oberlina (Dominator Z x Denzel van ’t Meulenhof) van fokker en eigenaar Job Meursing behaalde met amazone Samantha Mast in totaal 95 punten. De merrie galoppeerde met een goede balans en liet een goede afdruk en beentechniek zien. De bruine ruin O Chaccoon (Chacoon Blue x Kannan) van eigenaresse Erica Dijkshoorn en gereden door haar dochter Lucinda Okkerman behaalde in totaal 93 punten. De grote bruine sprong met goede reflexen en liet een goede balans in de galop zien. De merrie Olivia Polo (Dakar VDL x Amadeus) van fokker en eigenaar Job Meursing en gereden door Samantha Mast kreeg 92,5 punten. De merrie toonde een goed overzicht naar de sprong toe.

Uitslag 4 jarigen

1) Next edition de muze van Lector van de Bisschop x Gemini xx x Elvis ter Putte x Tornado.
Deze ruin van Lector van de Bisschop loopt terug op de bekende BWP merrie La Belle van Sombeke. Deze merrielijn is in Belgie gestart met de uit Nederland afkomstige Gelderse merrie Idalinda van Tako. Tako een hengst van Olaf van Wittenstein uit een Oostfriese merrielijn die je veelvuldig tegenkomt in de bloedopbouw van merrielijnen die sportpaarden leveren.
Fokker : Joris de Brabander ; Eigenaar : Joris de Brabander, St Niklaas en Stal Polderzicht Baarle Nassau.
Amazone : Lucinda Okkerman
2023 01 winnaar 4j VWF Spr

2) Oberlina van Dominator Z x Denzel van het Meulenhof x Hemmingway x Legaat
Deze merrie van Dominator Z komt uit de bekende Oberlina merrielijn.
Fokker en eigenaar : Job Meursing, Hazerswoude-Dorp
Amazone : Samantha Mast
Oberlina

3) O Chaccoon van Chacoon Blue x Kannan x Vigo D’Arsouilles x Lys de Darmen
Deze ruin van Chacoon Blue komt uit één van de merrielijnen waar op de stal van den Bisschop mee wordt gefokt.
Fokker en eigenaar : Erica Dijkshoorn, Bleiswijk.
Amazone : Lucinda Okkerman
O Chaccoon

4) Olivia Polo van Dakar x Amadeus Z x Irco Mena x Raldo Polo
Deze merrie van Dakar komt uit de merrielijn van Irco Mena. Olivia Polo loopt terug op de merrie Miranne GII een volle zus van de hengst Irco Miro GII
Fokker en eigenaar : Job Meursing, Hazerswoude-Dorp
Amazone : Samantha Mast
Olivia Polo

5) Olympic van Dallas VDL x Casiro I x Contender x Sandro
Deze ruin van Dallas VDL komt uit de bekende holsteinse merrielijn 318D die aan de basis staat van veel hengsten in Holstein. O.a. de broers Chello, maar ook bijvoorbeeld Diadorado.
Fokker : G.J. Kappert, Geesteren.
Eigenaar : Fleur van Oosten, R’dam
Amazone : Fleur van Oosten
Olympic

6) Texas van de Bisschop van Chacfly PS x Air Jordan Alpha Z x Tornado
Deze hengst van Chacfly PS komt uit een merrielijn van stal den Bisschop die doorbouwt op een lijn van stal van ’t Roosakker, waar onder andere de ggk hengst George Z uitkomt.
Fokker : Stal den Bisschop, Melle
Eigenaar : Stal Polderzicht, Baarle Nassau
Amazone : Lucinda Okkerman
Texas van de Bisschop

7) Emy van Polderzicht van Eamus de Hus x Bamako de Muze x Vagabond de la Pomme x Heartbreaker,
Deze merrie van Eamus de Hus komt uit een merrielijn waar veel goed springende paarden uit komen en o.a. ook de ggk hengst Mowgli van Polderzicht.
Fokker : Yvan Okkerman, Baarle Nassau
Eigenaar : Jill Agterberg, R’dam
Amazone : Jill Agterberg
Emy van Polderzicht

8) Onikimela V van Luigi d’eclipse x Vigo D’Arsouilles x Kreator xx x Purioso.
Fokker : B.G. Vos en J.M. Vos, Westerbork.
Deze merrie van Luigi d’eclipse komt uit een merrielijn waar de winnaar van een zeer zware hindernisren in Polen, de Engels volbloed Kreator xx is ingebouwd. Is meteen zichtbaar met nakomeling in springsport en in eventing.
Eigenaar : Jeroen Duijvestijn, Den Haag
Amazone : Kirsten Duijvestijn
 BMF4044

VERLOTING GRATIS DEKKING VAN DE HENGST ‘Tonto van het Lindehof’

De fokvereniging VWF ZuidHolland is Suus Kuijten zeer erkentelijk voor de ter beschikking gestelde dekking. Deze is bij een fanatieke springpaardenfokker terecht gekomen. Over 4 jaar staat het fokproduct in principe ingeschreven voor deelname.

Link naar Tonto van het Lindehof : Tonto van het Lindehof - YouTube

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.