MENU

luc fotoLuc begon met een korte toelichting over zichzelf. Hij heeft samen met een collega een bureau Equine Merc, waar hij diverse paard gerelateerde opdrachten voor uitvoert, zoals het organiseren van (veulen)veilingen, het bouwen van websites, het ontwerpen en uitvoeren van hengstenfolders (stal Nijhof) en andere zaken.

Toen hij een jaar of 15 was heeft hij bij Twan Hoefs gereden. Als de paarden daar zadelmak gemaakt werden keek hij goed mee. Geleidelijk aan mocht hij zelf de paarden daar beleren. Gedurende de afgelopen jaren heeft hij daar zelf een systeem van gemaakt, zodat hij hier geen hulp bij nodig heeft, je weet nl. niet of degene waar je het paard zadelmak voor maakt, capabel is om het paard goed vast te houden of aan te jagen.

Luc wil wel graag dat het paard correct aan de longe gaat en het zadel en bijzetteugel gewend is. Dit is een meer paardvriendelijke manier, dan zijn ze toch al diverse keren in handen geweest.

Luc vraagt eerst de aandacht van het paard, voor elke volgende handeling die hij doet, zodat het paard op hem gefocussed is en hij vanuit elke keer dat het paard even ontspant, weer door kan gaan naar een volgende stap.

Hij buigt het paard in de hals, links en rechtsom, tot het paard hier iets in zakt in de hoofdhouding, slaat de longe vaak over het zadel, zodat het paard aan bewegingen boven hem gewend raakt en zorgt dat het paard aan beide zijden aan hem went. We doen nl. meestal alles vanaf de linkerkant. Dan gaat hij een keer hangen, activeert het paard dat hij hierin gaat lopen, steeds in een cirkel naar binnen. Zodra het paard ontspant laat hij het paard iets groter de cirkel inlopen als beloning.

Vervolgens gaat hij erop zitten, terwijl hij de linkerteugel aangenomen houdt, zodat het paard niet wegdraait. Alle drie de paarden die hij deze avond zadelmak maakte, bleven rustig  staan. Hij wiebelt een paar keer heen en weer. Stelt het paard naar binnen en stapt in een hele kleine cirkel weg. Zodra het paard hierin ontspant rijdt hij de cirkel groter, of rijdt de cirkel uit. Vervolgens draaft hij redelijk snel aan, voorwaarts is makkelijker dan stappen.

Als het paard dit goed doet gaat hij of een keer galopperen, of hij draait het paard op een handige manier zodat hij op de andere hand komt.

Hierbij legde hij alles op een humoristische wijze uit. Het ziet er zo makkelijk uit bij deze vakman, dat de toeschouwers niet konden geloven dat de paarden nog nooit iemand op de rug hadden gehad.

Het was een superleuke en leerzame avond met ongeveer 90 toeschouwers en we hebben genoten van Luc zijn vakmanschap!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.