MENU

werk aan de hand 5Woensdagavond 18 mei organiseerden we een clinic Werk aan de Hand door Amber Koppen en Bastiaan de Recht van Equiscio, zij werden ondersteund door Jessica.

Er was eerst een theoretisch gedeelte, Amber Koppen vertelde dat ze dierenarts, chiropractor en acupuncturist is.

Bastiaan de Recht heeft diverse opleidingen gevolgd in de klassieke rijkunst en heeft vele paarden opgeleid tot Grand Prix niveau door middel van werk aan de hand.

In het bedrijf kregen Bastiaan en Amber veel paarden in revalidatie waarbij ze gedrags- en fysieke problemen op moesten lossen. Ze besloten om aan symptoombestrijding te gaan doen. De problemen kwamen veelal voort uit slecht rijden en slecht management. Om dit proberen op te lossen moeten mensen meer vanuit het paard gaan denken. Zo hebben zij een opleiding NCSAH opgezet, met diverse modules, eigenlijk om paarden te helpen dat mensen hun beter gaan begrijpen. Degenen die geslaagd zijn voor deze opleiding, kunnen hun kennis in het land weer verder uitdragen.

Amber heeft een stuk biomechanica van het paardenlichaam besproken, en met name de wervelkolom actief bekeken.

De wervelkolom heeft diverse functies, het dient als het frame van het paard, het is de aanhechtingsplek van veel grote spiergroepen en dient als de behuizing en bescherming van het ruggenmerg.

Een band loopt van bot tot bot, een pees zit vast aan een spier, je moet de rek uit de spier halen.

Amber ging diep in op de biomechanica, zodat een ieder begreep, waarom je een paard moet trainen, de training op moet bouwen, maar hier ook zeker rustperioden (geen stilstand) in moet bouwen.

Bastiaan ging in zijn theoretische verhaal in op het nut van het werk aan de hand. Als een paard bijvoorbeeld een peesblessure heeft kan je hem met werk aan de hand toch (onbelast) doorwerken, waardoor het paard afleiding heeft en je toch bezig bent met spieropbouw.

Vervolgens gingen we de rijbaan in. Bastiaan en Amber hadden zelf twee KWPN paarden meegenomen, die ze hadden gekregen van mensen omdat er niets meer mee te beginnen was. Inmiddels is het ene paard Z2 dressuur en het andere paard ZZ licht dressuur.

Eerst werd de gehoorzaamheid doorgenomen, met als basis dat je iets vraagt van een paard, als het paard het gevraagde uitvoert neem je de druk weer weg. Bijvoorbeeld je vraagt teugeldruk om hem halt te laten houden, voert het paard dit uit, neem je de teugeldruk weg (je houdt wel verbinding).

Met halt houden toucheert Bastiaan het paard het achterbeen met de lange zweep, neemt het paard het been op, dan neemt Bastiaan de druk van de zweep weg (en geeft hem op het juiste moment in de leerfase, een beloning).

Zo werkt hij dit uit in beweging, dat hij door het been op een bepaalde plaats te toucheren, meer buiging in het been krijgt (later ook in het voorbeen), totdat het paard tot een piaffe komt. Bastiaan zijn eigen paard liet een prachtige verheven piaffe zien, met heel veel gedragenheid en buiging in het achterbeen en super licht in de hand.

Door het voorbeen op een bepaalde manier te toucheren liep het paard spaanse pas, en op een andere toucheerplaats, passage. Inmiddels was Amber op het paard, en konden ze te paard ook de verschillende oefeningen laten zien, als Bastiaan met twee zweepjes de voorbenen toucheerde, liet Amber haar paard een zeer mooie passage zien.

Het was een superleuke avond, met heel enthousiaste deelnemers (ongeveer 50 man) en nog enthousiastere sprekers, waarin we weer een heel andere wijze van werken met paarden mochten bekijken.

Lilian Pleunis

werk aan de hand 1werk aan de hand 2

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.