MENU

Van Stam met GinusVeulenvisite fokvereniging VWF: zaterdag 11 juli 2015

We hebben met ongeveer 16 personen van de fokvereniging VWF het bedrijf van Arian en Lisa v.d. Vlist bezocht in Lexmond en de fokkerij van Wijnand van Stam in Willige Langerak.

Om half 2 arriveerden we op het mooie bedrijf van Lisa en Arian v.d. Vlist in Lexmond, Stoeterij van der Vlist waar zij een paardenfokkerij, handelsstal, aangevuld met een zorgboerderij hebben. Lisa werkt ook nog 1 dag in de week in de zorgboerderij waar hun eerste bedrijf gevestigd was. We werden hartelijk ontvangen met cake en frisdrank/thee/koffie.

De stoeterij is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met het fokken van warmbloed paarden van verschillende Europese stamboeken; KWPN, Rheinlands, Westfaals, Oldenburg, Zangersheide en Holstein.

De verkoop en fokkerij is met name gericht op eventing paarden. Paarden die gezond en correct zijn, allemaal een sprongetjes moeten kunnen maken (ook de dressuur gefokte paarden), voldoende bloed en 3 correcte gangen moeten hebben.

In de binnenmanege werden de diverse veulens getoond:

Een Governor x Louis le bon x Donnerschlag, een sterk gebouwd hengstveulen.

Een Clarence (=halfbroer van Casall) x Donnerschlag x Voltaire, een zwart merrieveulen

Een Guidams Willow the second x Pinon Patriot x Galoubeth: donkerbruin hengstveulen

Een Farfan x Indoctro x Lugano x Flugel: een mooi bloederig donkerbruin merrieveulen

Een Atomic Z x Sydny x Calido x Libero h. Een sterk gebouwd veulen uit een merrie schimmelmerrie van Sydney, die vorig jaar is aangekocht via Zangersheide.

We kregen een rondleiding op het bedrijf en bekeken de andere paarden. Aangezien de mensen van de zorg ook de paarden en de veulens verzorgen, zijn deze heel veel in handen en heel betrouwbaar in de omgang.

Vervolgens reden we via het pontje naar het mooie bedrijf van Wijnand van Stam in Willige Langerak.

Stal Willige Hove probeert paarden te fokken die op het hoogste niveau kunnen presteren in de springsport met als basis de Nini en de Vonia stam. De Nini stam staat bekend als een van de beste merrielijnen van Nederland. In de jaren 60 had Cees Hogendoorn uit De Bilt de ene UTV topper na de andere. Kampioene Nini III v. Helmar uit Cory v. Nubert behaalde alle kampioenschappen die er te behalen waren. Haar dochter Sini v. Kurassier en diens dochter Cini v. Wachtmeester waren beide UTV kampioenen.

Bij Stal Willige Hove begon de fokkerij met de aankoop van Nini IV, Keur, Pref. Prestatie v. Heidelberg. Dit was de laatste dochter van Nini III. Nadat zij een aantal jaren gust bleef begon het succes in 1984 met de geboorte van de Nimmerdor dochter Cinini, Keur, Pref. Prestatie. Zij bracht 3 internationale springpaarden, te weten; Gicini.v. Renville, Klacini.v. Columbus en Ticini v. Hors la loi II.

Gicini bracht op haar beurt vier Grand Prix paarden. Kor II v. Elmshorn en zijn volle broer Ludo W. Asterix Z v. Atlantus Z en Nan v. Jus de Pommes. Daarnaast werd uit Nini IV v. Renville de GP hengst Ginus die KWPN gekeurd is en zijn volle zus Finini, ster Prestatie gefokt. Het laatste veulen uit Nini IV was Nini V. v. Wellington. Deze merrie bracht tot nu toe twee internationale springpaarden. Sacramento v. Kojak en Cor III v. Caretano. De stam bracht meer dan 25 gekeurde hengsten. Er werden een tiental internationals uit de stam gefokt en Wijnand doet zijn best (om samen met dierenarts Bart Felderman) er nog een aantal bij te krijgen.

In de binnenmanege werden de volgende veulens getoond:

  • Een hengstveulen van Tinka’s Boy x Zandor Z
  • Een hengstveulen van El Salvador x Ginus
  • Een hengstveulen van Caruso la Silla x Ginus x Voltaire
  • Merrieveulen van Comme il Faut x Ginus x Amadeus

We genoten van de sterk gebouwde veulens van stal Willige Hove, de paarden zagen er top en zeer rijk uit. De merries met veulens staan dag en nacht buiten op de vele hectares die stal Willige Hove rijk is.

We dronken gezellig nog wat, keken op de laptop naar de nafok en de gebruikte hengsten en bewonderden de prachtige tuin met prachtige hortensia’s en leibomen.

Het was een gezellige dag met prachtig weer en twee mooie bedrijven om te bezichtigen met enthousiaste fokkers.

de foto's zijn gemaakt door R. van Heusden, hiervoor onze dank, klik op de foto onderin voor een diavoorstelling

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.