MENU

Chipcl18 december organiseerde Fokvereniging VWF Zuid-Holland West in samenwerking met Grand-Prix amazone Marian Dorresteijn een clinic "Exterieur en beweging van het dressuurpaard". Tijdens deze clinic werd uitgebreid ingegaan op de invloed van het exterieur van het paard op zijn beweging en (dressuur) prestatie aan de hand van het lineair scoringssysteem.

Marian lichtte eerst uitgebreid de 3 jarige merrie van Tim Moesman (Sir Donnerhall x Donnerwind) toe, zodat het voor iedereen duidelijk was waar en waarom je op de diverse exterieur kenmerken moet letten. Vervolgens werd de 5-jarige Negro x Jazz ruin van Priscilla van Schip bekeken en de 8 jarige ruin van Agnes van Schie.

Vervolgens werden de drie paarden onder het zadel getoond, waarbij Marian de overeenkomsten tussen het exterieur en het gaan onder het zadel toelichtte en de ruiter/amazones enkele tips gaf om het paard beter te laten lopen. Tim moest het paard meer door zijn lijf laten stappen, Priscilla moest hem groter laten galopperen, zodat hij meer lichaamsgebruik zou krijgen en ze de hals iets meer uit kon gaan leggen. Agnes werd begeleid om het paard beter in balans te laten lopen.

Vervolgens werden de Tuschinski x Jetset van Menthe Talsma en de Rubiquil x Jazz van Chantal Eijckelhof lineair gescored. We waren echt toe aan een lekker kopje koffie en er was eerst even pauze. Na de pauze werden de Tuschinski en de Rubiquil onder het zadel getoond. Menthe is Z2 dressuur en Chantal ZZ Zwaar, het was leuk voor het publiek om naar te kijken, vooral omdat Marian een zeer duidelijke uitleg gaf. Er werden diverse overgangen Galop-Stap gereden en Chantal werkte naar de pirouette toe en liet enkele vliegende galopswissels zien.

Het was een bijzonder leerzame avond waar een ieder positief tegen alle paarden aankeek, de deelnemers hebben er veel van opgestoken en Marian gaf zoals altijd een zeer duidelijke uitleg. 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.