MENU

Management cursus 478d5ed3In het voorjaar van 2010 organiseerde de VWF een cursus 'Management'. In totaal werden er vijf avonden georganiseerd rondom het management van sport- en fokpaarden.

 • Management rondom het sportpaard
 • Management rondom gebits- en hoefverzorging
 • Management rondom voeding, show, lezing dierenartse Anne Brunott
 • Management rondom het veulenen
 • Management rondom voorbrengen van paarden

Management rondom het sportpaard


Altijd het paard in de gaten houden! Op maandagavond 1 maart hielden we onze eerst VWF management avond. Deze avond stond in het teken van het management rondom een sportpaard. Voor de avond hadden we uitgenodigd Janny Morsink (springpaarden) en Emmelie scholtens (dressuurpaarden). Beide dames gaven hun visie over het management van een sportpaard van opfok tot en met training en wedstrijden.

Onder grote belangstelling van zo’n 50 geïnteresseerden begon Janny als eerst met haar verhaal. Janny is als kind begonnen met paardrijden op pony’s van een vriendinnetje. Toen bleek dat ze toch echt heel erg geïnteresseerd was in de paarden kreeg zij van haar opa haar eerste pony. Zo is ze in de paarden gerold. Ze heeft o.a gewerkt bij Hans Brugman waar ze een hele leuke tijd heeft gehad. In 1970 is zij met haar partner een stal begonnen die ze 25 jaar gerund hebben. Janny heeft tot nationaal niveau ZZ gesprongen. Daar is het een beetje bij gebleven omdat daarna de paarden vaak werden verkocht. Janny heeft 2 oud olympiade paarden gereden. 2 Lucky boy’s. Daarnaast heeft Janny zo’n 800 IBOP merries klaar gemaakt voor de IBOP. Dit ging van zadelmak maken tot en met de IBOP proef.

Aankoop beleid bij de springpaarden. Terwijl de paarden los lopen wordt o.a naar de volgende punten gekeken: Changeren ze makkelijk! Hebben ze een lichtvoetige galop, lopen ze los door het lijf. Het model liefst het rechthoeksmodel. De hals is niet zo belangrijk als bij een dressuurpaard, maar wat hals op een paard is wel gewenst. Daarnaast laten ze de paarden ook los springen. Hieruit haal je een hoop informatie over de reflexen, de afdruk, de lichaamshouding van het paard. Allemaal zaken waar op gelet wordt als een paard aangekocht gaat worden.

Verschil in de VSN voor springpaarden en PAVO voor dressuurpaarden. Dressuurpaarden moeten meer voor elkaar zijn dan een springpaard. Ze behalen dan meer punten. De vraag is dan ook zijn de paarden niet te jong voor zulke competities? Janny vindt dat de springpaarden dit best aan kunnen voor dressuur is het wat lastiger omdat ze toch al meer voor elkaar moeten zijn. Dit betekend dat er ook meer gevraagd wordt van ze. Een springpaard krijg je volgens Janny best snel klaar voor de VSN, terwijl je voor de dressuur meer tijd nodig hebt. Dit betekent ook meer training, meer belasting.

Het belangrijkste volgens Janny is dat je je paard continu in de gaten houd. Het paard moet zich prettig voelen. Is het in goede gezondheid, controleer de tanden, past het zadel goed, is het gedrag oké etc.

Vervolgens begon Emmelie haar verhaal rondom het management van het dressuurpaard. Emmelie heeft het paardrijden al van jongs af aan meegekregen. Haar ouders fokten New forest pony’s. Na een aantal jaren bij Stal Laarakkers te hebben gewerkt is ze sinds vorig jaar voor zichzelf begonnen samen met haar vriend Jeroen Witte in Schijndel. Emmelie heeft diverse jonge hengsten gereden waaronder Uphill (v. Oscar), Westpoint (v.Jazz) en Westenwind (v.Flemmingh).

Emmelie nam in haar praatje als voorbeeld de zwarte KWPN hengst Bretton Woods, voor haar het meest complete paard. Bretton Woods (Johnson x de Niro) is kampioen 2009 geworden van het VWF-prinsenstad dressuur evenement afgelopen jaar. Ook heeft Bretton Woods de VSN Finale voor driejarige dressuurpaarden op zijn naam geschreven.

Bij aankoop beleid vertrouwen zij mede op het “goede oog voor paarden” van Nico Witte. Het begint al bij een veulen, die bergopwaarts gebouwd moet zijn, een wat lang voorbeen moet hebben en natuurlijk de beweging, dat je later als het paard ouder is, weer terug ziet in het paard.

De opfok gebeurt vervolgens op eigen terrein. Na een jaar vind de 1e selectie plaats op basis van kwaliteit. Vervolgens worden ze als 2 jarige geselecteerd voor de hengstenkeuring. Het paard moet daarnaast ook goed zijn op de röntgenfoto’s. Tijdens de opfok krijgen de paarden continu kuil tot hun beschikking. De groepen bestaan uit ongeveer 15 paarden. Ook komen de jonge paarden al veel in handen, waar je later alleen maar voordeel van hebt.

Het opleidingstraject begint met het paard laten wennen d.m.v. de bijzet/stootteugel, aan “weerstand” in de mond. Zo wordt het traject tot en met zadelmak maken rustig aan voortgezet. Daarnaast, niet onbelangrijk, worden de paarden ook aan de hand geoefend (voor de keuring), maar ook de vrachtwagen op en af laden wordt geoefend.

Trainingsprogramma voor VSN, PAVO, IBOP, merrietest; De conditie van zowel paard als ruiter is belangrijk, vooral recht toe recht aan, het paard moet voor het been zijn en kunnen remmen en het dient zowel links- als rechtsom te leren lopen. Jonge paarden worden zo’n 3 keer per week gereden. Dit gebeurt veelal op gevoel. Aanvoelen wat je paard wel en niet aan kan. Hier is niet een vast schema voor en verschilt per paard.

Paarden worden vaak naar een piek toe opgebouwd. Een maand voor een wedstrijd oppakken, even doorwerken, de week voor de wedstrijd het paard iets meer in de wedstrijdhouding (hoger ingesteld) werken, dan is de wedstrijd en daarna weer een paar stappen terug naar rustiger werk.

Emmelie had filmpjes van Bretton Woods en Westpoint meegenomen om haar verhaal duidelijker te maken. Ook liet ze een foto zien van Westpoint tijdens het WK jonge paarden. Op de eerste foto was Westpoint 5 jaar oud. Op de foto is te zien dat hij helemaal niet over de rug loopt. Hij was daar toen veel te gespannen. De tweede foto (als 6-jarige) is hij veel meer op zijn gemak en loopt dus wel goed over de rug. In dat jaar werd hij wereldkampioen!

De conclusie van deze avond luidt dat het erg belangrijk is om je paard altijd goed in de gaten te houden en dat het management rondom het paard erg afhankelijk is van het paard zelf. Blijf waakzaam en alert. Maak een goede planning op alle onderdelen, heb respect voor je paard en kies voor kwaliteit.

Het was een hele leuke avond met 2 enthousiaste sprekers.

Management rondom gebits- en hoefverzorging


Op maandagavond 8 maart hielden we onze tweede VWF management avond. Deze avond stond in het teken van het management rondom gebitsverzorging bij het paard en verzorging van de hoeven. Voor deze avond hadden we uitgenodigd René Heijmans (paardentandarts) en Wil Bax (hoefsmid).

Paardentandarts René Heijmans begon deze avond met zijn verhaal over gebitsverzorging bij het paard. Hieronder een enkele punten waar René Heijmans het in zijn lezing over gehad heeft.

Allereerst liet hij aan de hand van een schedel van een paardenhoofd zien hoe het gebit van het paard eruit ziet. En vertelde hij wanneer paarden hun tanden en kiezen wisselen. Ook gaf hij aan hoe je tandproblemen herkent. Bij de meeste waarschijnlijk wel bekend, maar oa. door stinkende adem, gewichtsverlies, bit niet aan willen nemen etc., niet eten, proppen maken bij het eten.

Een goed gebit is van groot belang. Voedsel moet goed gekauwd worden. Dit is heel belangrijk voor de vertering van het voedsel. Een paard is erop gebouwd om 18 tot 20 uur bezig te zijn met kauwen.

Ruinentand: De functie van de ruinentand is het uitschakelen van de concurrent in de strijd om de merries.

De wolfstand: Vroeger was dit een permanente kies, maar is door de jaren heen niet meer nodig gebleken. Deze tand kan problemen geven bij het paard. Het kan daarom noodzakelijk zijn hem te verwijderen. Het verwijderen van deze tand zou het liefst al op jonge leeftijd moeten gebeuren. Als het paard last krijgt van deze tand en hij wordt op latere leeftijd verwijdert kan het zijn dat het paard na de verwijdering toch nog blijft reageren en dat zou jammer zijn.

Haken: Het vijlen van haken is noodzakelijk! Indien deze niet worden verwijderd kan de wang van het paard heel erg gaan irriteren en zelfs kapot gaan.

Goed hoefbeslag noodzakelijk kwaad! Het tweede gedeelte van de avond was voor Wil Bax, hoefsmid. Wil begon zijn praatje met de bekende uitspraak “no feet, no horse” en dat goed hoefbeslag een noodzakelijk kwaad is.

Aan de hand van een tekening van de hoef gaf Wil een uitleg over de hoef van het paard. Voornamelijk wordt over de voorvoet gepraat. Niet dat de achterhoef ondergeschikt is, maar de voorvoet is net wat belangrijker. 2/3 van het gewicht van een paard komt namelijk op de voorvoet terecht. De achtervoet heeft meer een stuwende werking. Dit is ook te zien aan de vorm van de hoeven. De voorvoet heeft een meer ronde vorm, terwijl de achtervoet puntiger is.

Belangrijk voor de voorvoet is dat deze kan”rollen”. Dit wordt mede bereikt door het ijzer een opzet te geven. Een verdikking aan de voorzijde van het ijzer.

De “rim Shoe” is het traditionele beslag. De eerste nagel wordt in het zwaarste gedeelte van de hoef geslagen om het hoefmechanisme vrijheid te geven. Het is belangrijk dat het hoefmechanisme zo min mogelijk wordt beperkt. Een beperking van het hoefmechanisme betekent dat de doorbloeding in de hoef wordt beperkt.

Meest gemaakt fouten: Het ijzer zo uit de doos onder de hoef slaan. Geen opzet maken. De wand te kort maken. Ijzer met 2 lippen aan de voorzijde onder de voorhoef slaan dit betekent namelijk verlies van het hoefmechanisme.

Wees zelf ook alert. Bekijk je ijzers eens en kijk of er wel een opzet op zit. Is het ijzer niet zo uit de doos gepakt. De witte lijn moet precies over de naden van het ijzer lopen.

Beide heren hadden een duidelijk verhaal. Ook deze avond was weer zeer geslaagd.

Management rondom voeding, show, lezing dierenartse Anne Brunott


Vertegenwoordiger Kees Naalden van Vente paardenvoeders gaf eerst een uiteenzetting van het bedrijf Vente paardenvoeding wat sedert 150 jaar een familiebedrijf is. Paul Vente en Kees Naalden geven gestalte aan de verkoop van hoofdzakelijk paardenvoeding. Het bedrijf is gevestigd in Nieuwerkerk a/d IJssel.

Er werd een uiteenzetting over OC(D) gegeven, de oorzaken kunnen zijn:

 • erfelijkheid
 • doorbloeding (te weinig)
 • verkeerde beweging (onrust)
 • beschadigingen
 • voeding (te veel energie, zetmeel)
 • tekort aan mineralen (CA, P, Mg)
 • tekort aan sporenelementen (Cu (=koper), Zink, Mangaan)

Voor wat betreft de voeding kan hier als volgt op worden ingespeeld: De vrucht bij een fokmerrie groeit van maand 8 t/m maand 11 het hardst, met name de laatste maand. Het gehalte aan kalk, fosfor en koper heeft een merrie in maand 10 en 11 van de dracht veel harder nodig. Maand 2-3 (leeftijd veulen) is de piek van de lactatie. De behoefte aan kalk en fosfor verhoogt, de behoefte aan kopergehalte halveert weer). Naar aanleiding van een vraag uit het publiek antwoord de spreker dat je wijzigingen in voeren direct terug ziet.

Een fokmerrie heeft van maand 8-11 van de dracht nodig:
Kuil 7 kg.
Hooi 2 kg.
Merriebrok 2 kg.
Het gehalte aan mineralen kan je aanvullen met een zeer gericht mineralensupplement.
De merrie maakt tijdens de lactatie geen koper meer aan. Door de laatste maand van de dracht voeding te geven met een hoog kopergehalte heb je vast een buffer voor het veulen.

Het is belangrijk de gehalten in je kuil te weten, je kan hier een monster van laten maken bij blgg voor ongeveer 120 euro. Gehaltes die veulens tekort komen kan je uiteraard ook aanvullen met een gericht mineralensupplement zoals likemmers. Naar aanleiding van een vraag blijkt dat tweejarigen wel afkunnen met alleen kuilvoer en stro, maar dat dit aangevuld dient te worden met de juiste mineralen.

In de pauze gaf Dineke Verhoog een dressuurdemonstratie met de zwarte goedgekeurde KWPN hengst Zucchero (Depardieu x Caprimond). De familie Verhoog heeft onlangs de mooie zwarte hengst aangekocht van G.J. van Olst. De veterinaire begeleiding met betrekking tot het dekken wordt verzorgd door dierenartsenpraktijk Bodegraven. Voor directe inseminatie kan men tevens bij het station van familie Verhoog terecht.

Na de pauze gaf dierenartse Anne Brunott een lezing. Anne is specialist chirurgie paarden en heeft het diploma en is lid van het European College of Veterinary Surgeons.

Ze werkt free lance bij dierenkliniek Meursing in Hazerswoude-Dorp, waar zij alle operaties verricht.
De oorzaken van een een bezoek aan een dierenartsenkliniek bestaan voor 46% aan kreupelheden van een gewricht.
Anne behandelde de volgende onderwerpen:

 1. Gewrichtsaandoening


Incomplete verbening van corpaal- en torsaalbeentjes bij veulens in principe aan 4 benen. Komt voor bij veulens die of te vroeg geboren zijn, of nog niet volgroeid zijn.
Therapie:ondersteunen van de gewrichten met verbanden en spalken van de verbening.

 1. Gewrichtsontsteking


Bij veulens van 1-12 weken. Deze veulens zijn verder vaak gezond.. Oorzaak is onvoldoende biestopname (waardoor te weinig weerstand) of er is een bacterie binnengedrongen via de navel of baarmoeder. Prognose is slecht (50% en hoge kosten).
Symptomen: kreupelheid, verminderde afweer. De bacterie komt binnen in het lichaam, deze loopt vast in de gewrichten van knie-sprong-voorknie-kogels. Het lichaam kan zelf de afweer niet erbij laten komen.

Therapie:

 • Rontgenfotos van de verdachte gewrichten maken
 • Gewrichtspunctie en synovia beoordelen
 • Met spoed naar de kliniek, toevoegen van bloedplasma bij een tekort aan afweerstoffen. Spoelen van het gewricht, om de dag, 3 weken antibiotica.
 1. OC(D)


Losse botstukken(OCD) of afvlakkingen (OC). De verbening van het kraakbeen verloopt niet goed. De bovenste laag kraakbeen komt los te liggen, waardoor er een stukje afbreekt.
Factoren: genetisch, ontwikkeling, (te hard) groeien, voeding (o.a.tekort aan koper, fosfor,calcium), extern trauma. De OCD kan ontstaan tot de leeftijd van 1 jaar oud.

Bij de KWPN jaarling vinden we de OCD op de volgende plaatsen:
Sprong 25% (76% links op de laterale rolkam)
Knie 15%
Kogel 0,5 – 10%
50% vinden we de OCD beiderzijds, en in 0-4% ook in andere gewrichten als nek, rug, etc.

Therapie:

 • chirurgisch verwijderen van losse en grote fragmenten
 • revalidatie: 4 weken boxrust en afstappen, 4 weken paddock
 • voordat er kreupelheid en/of chronische schade is ontstaan moet je de OCD laten verwijderen

Afwachten met opereren indien:

 • bij afvlakking (OC)
 • bij kleine fragmenten
 • bij oudere paarden die geen kreupelheid en/of overvulling hebben
 • als je van plan bent het paard nooit te verkopen.

Chirurgisch ingrijpen bij:

 • loskomen fragmenten
 • ontstaan kreupelheid/overvulling van gewricht (prognose van OCD verwijderen in kootgewricht is 90%, in kniegewricht 64% (afhankelijk van grootte fragment), in spronggewricht 76%.
 1. Artrose


Is een verzamelnaam voor chronische gewrichtsaandoening, waardoor je kraakbeenschade krijgt die niet te herstellen is.

Oorzaken:

 • acuut trauma, open gewricht na verwonding, uitglijden, trap, verdraaien, verstuiken, etc.
 • acuut trauma
 • ocd
 • meniscus/bandblessure
 • verkeerde beenstand
 • aanleg (erfelijkheid).

Symptomen:
Chronisch, van lichte onregelmatigheid, rugklachten, moeilijk lengtebuiging, rijtechnische klachten, opstartproblemen/stijvigheid, overvulling van de gewrichten. Botnieuwvorming aan de rand van een gewricht.

Diagnostiek:
Klinische kreupelheid, monsteren, buigproeven, diagnostische anaethesie, rontgenfotos, echo of MRI onderzoek
Tegenwoordig zie je meer blessures aan de weke delen bv. Aan de diepe buigpezen, deze zijn het moeilijkst te behandelen (oorzaak overbelasting, ongelijke voeten). Het kan zowel in de kleine als in de grote voet zijn.
Straalbeenproblemen (hoefkatrol)/ spat zijn grotendeels uit de fokkerij.

Therapie:

 • Primaire oorzaak wegnemen
 • Beenas optimaliseren (hoefsmid voetas corrigeren)/verend beslag
 • Arthroscopie, inventarisatie van de laesie, verwijderen van OCD fragmenten, meniscus laesie opfrissen.
 • Stapprotocol en gecontroleerde beweging (geen weide/paddock of longe), waardoor de ontstekingsreactie kan verbeteren.
 • NSAID’s zoals Metacam (ontstekingsremmend/pijnstillend/geen schadelijke effecten of gewrichtskraakbeen).
 • Corticosteroide: risico bacterie mee naar binnen (kleine kans), schade aan kraakbeen (met name in gezonde gewrichten).
 • Hyaluronzuur, is binnen 24 uur afgebroken, remt ontsteking, er kan een allergische reactie op komen
 • Glucosaminoglyconen
 • Ampullen Adequan, kans op infectie groter.

Nieuwe methode: IRAP = interleukine 1 recepter antagonist proteine, is een lichaamseigen produkt.
Er wordt steriel bloed afgenomen van een paard
De bloedbuis gaat 1 nacht in een stoof, hier wordt de produkte van eiwit aangemaakt. Het bloed wordt gecentrifugeerd (vocht/serum eraf door een filter heen, voor de bacteriën)
Hier kan je 5 spuitjes van 50 milliliter uithalen, dit kan 11 maanden goed bewaard blijven in de vriezer, vervolgens de spuit ontdooien en op 37 graden kan het toegediend worden.
Anne vertelde heel duidelijk en bondig, we denken dat Geert Meursing een fijne dierenartse erbij heeft.

Management rondom het veulenen


Als fokker altijd aanwezig zijn bij de geboorte! Op 22 maart gaf Paul de Vries een lezing over management rondom het veulenen. Paul de Vries is dierenarts en heeft na zijn werkperiode bij de Faculteit in Utrecht gewerkt bij paardenkliniek de Veluwe. Zijn specialisme is de voortplanting van paarden.

Voorbereiding: De geboorte van een veulentje vergt enige voorbereiding.

Voeding: De merrie neemt minder ruwvoer op, omdat er minder plek in de buik is. Een deel van het ruwvoer dien je daarvoor te vervangen door krachtvoer. Hierdoor krijgt ze meer energie binnen in minder hoeveelheid. Wist je dat een veulen in de laatste maand 500 gram per dag groeit.

Beweging: Door voldoende beweging hoe je de merrie in een goede conditie.

Ontwormen: Om de veulenworm te voorkomen is de strategische tijd om te ontwormen 14 dagen voor de verwachtte geboortedatum.

Inenten: Ent een maand van te voren, voor de verwachte geboortedatum.\

Schone stal: Desinfecteer de stal om een omgeving te creëren voor het veulen met zo min mogelijk bacteriën.

IJzers afnemen: Door de ijzers eraf te halen krijgt de merrie meer gevoel in de voet, zodat zij voelt waar de beentjes van het veulentje liggen. Zo voorkomt zij dat ze erop trapt, vooral jonge merries.

Licht: Zorg voor voldoende licht, zodat vooral de jonge merrie het veulen goed kan zien de eerste dagen.

Caslick: Indien de merrie is dichtgezet het volgende advies: Als er duidelijke inhoud in het uier zichtbaar is, dan de merrie openmaken. Liever een week te vroeg, dan een minuut te laat.

Hulpmiddelen: Zelfklevende bandage om de staart te bandageren, zo heb je meer zicht op de geboorte. Verder zijn o.a. nodig; glijmiddel, jodium (5%), navelklem, schaar etc.

Tekenen van de naderende geboorte zijn de vorm van de buik, zucht, verslappen banden, en meest betrouwbare het volle uier (kegelen). Hulpmiddelen om de geboorte te registreren zijn de zweetband, een alarm in de schede of de meest gebruikte; het birthalarm.

De geboorte is in drie fases te onderscheiden:
1: Ontsluitingsfase; Het veulenen start door druk van het vlies op de baarmoedermond.
2: Uitdrijvingsfase; Het geboorteproces moet een continue vooruitgaand proces zijn. Hierbij geldt de 10 minutenregel per fase. Als het veulen geboren is blijft het aan de navelstreng vastliggen, zodat door naweeën het laatste bloed door de navelstreng het veulen in wordt gedreven.
3: Nageboortefase; Blijft de nageboorte zitten, dan na 6 uur contact opnemen met de veearts.

Paul de Vries heeft zelf een aantal boeken geschreven, waaronder ‘Paardenfokkerij’, een zeer leerzaam en interessant boek omtrent het dekken, veulenen en de opfok. Dit boek brengt d.m.v. foto’s de fases duidelijk in beeld.

Management rondom voorbrengen van paarden


Keuringsklaar maken van paarden voor de keuring. Op maandagavond 3 mei hadden we onze laatste avond van de managementcursus. Deze avond stond in het teken van het keuringsklaar maken van paarden voor de keuring. Voor deze avond hadden we Paul van Rijswijk van de Gerdine Hoeve uit Hilvarenbeek bereid gevonden om over dit onderwerp een uitleg te geven. Paul gaf een theorie gedeelte en liet ons daarna het een en ander in de praktijk zien. Paul had voor deze avond ook een medewerker, Roy, van de Gerdine Hoeve meegenomen om te assisteren.

We begonnen de avond met een theorie gedeelte. Paul legde uit waar zij zoal op letten als ze paarden krijgen aangeboden om ze voor een keuring klaar te maken. Zo is het exterieur belangrijk, maar ook wordt gekeken naar de bloedlijnen en het correct bewegen van het paard.

Daarnaast word ook gekeken naar afwijkingen, zoals de mond. Een paard met een overbijt wordt zo wie zo niet door het stamboek geaccepteerd. Het heeft dan ook geen zin om met zo’n dier aan de slag te gaan voor een keuring. Ook beenstanden zijn belangrijk. Een afwijking in de beenstanden kan leiden tot ongewenste slijtage. En kunnen ook een punt zijn waarop een paard niet word opgenomen in een stamboek.

De trainingsopbouw
De trainingsopbouw wordt per paard bekeken. De training begint meestal zo’n 2 a 3 maanden voor dat de keuring plaats vindt. De eerste stap die wordt gezet is het longeren van het paard. Dit wordt dan langzaam aan opgebouwd van 5 min. per dag naar 20-30 minuten. Ook een rustdag is belangrijk voor de jonge paarden. Maar dit wordt per paard bekeken.

Daarnaast worden de paarden veel aan de hand gestapt. Dat natuurlijk belangrijk is bij een keuring. Ze laten paarden dan achter elkaar lopen, maar ook steeds wisselend voorop, zodat de paarden ook leren voorop te lopen. Ook het opstellen van het paard wordt geoefend.

Daarnaast worden de paarden een paar keer de trailer in en uit geladen, zodat ze ook dit al kennen voordat ze naar de keuring gaan. Alles wordt zoveel mogelijk geoefend om niet op de dag van de keuring voor verrassingen te komen te staan.

Vrij bewegen en vrij springen
Ook dit wordt geoefend. De paarden wordt geleerd om over een lijntje van hindernissen te springen. Ook de dressuur paarden gaan af en toe over een lijntje met hindernissen. Dit om ze te laten opletten en te gymnastiseren.

Het toiletteren van de paarden
Zo’n 1 a 2 weken voordat de keuring plaats vind worden de manen van de paarden bijgewerkt, de benen worden opgeschoren, en worden de tastharen verwijdert.

Ook het hoefbeslag wordt niet vergeten. Zo’n 2 weken voor de keuring wordt dit gedaan. Springpaarden krijgen alleen voor een ijzer, dressuur paarden krijgen rondom ijzers. Om de paarden net iets meer activiteit te laten krijgen.

Ook de voeding is belangrijk in de periode voor de opbouw naar de keuring. Deze moet in ieder geval van goede kwaliteit zijn en de paarden krijgen supplementen voor een goede spieropbouw. Verder gebeurt het voeren op het ‘oog van de meester’.

Na dit theorie gedeelte werd e.e.a. in de praktijk voor gedaan.
We kregen als “proef paard” Lilian’s in blakende gezondheid verkerende 23 jaar oude vosmerrie Furalmunde (Furioso II x H.Alme Z), die inmiddels 17 veulens heeft gebracht en nu niet meer gedekt wordt. Deze super brave merrie liet zich gewillig toiletteren. De benen werden opgeschoren, de manen werden ingevlochten, de tastharen werden verwijderd en ook de staart werd opgeschoren.

Daarna liet Paul zien hoe zij een paard aan de longe trainen. Hierbij is de activiteit heel belangrijk. Aan de longe had Paul de 3-jarige merrie Comtesse (Don Schufro x Flamingo). Toen het paard eerst zonder hulpteugels gelongeerd werd, was ze wat lang en gewoon. Paul zette de merrie bij aan de bijzetteugel en maakte de longe op een andere manier vast, het paard veranderde hierdoor heel erg. Ze liep met een heel aktief achterbeen, mooi in aanleuning. Hij liet diverse manieren zien om de longe te bevestigen, wat het paard zeer goed oppakte en alleen maar mooier maakte.

Tenslotte werd voorgedaan hoe je het paard voorbrengt en opstelt op de keuring. Roy bracht de merrie Comtesse voor. Paul vroeg iemand uit het publiek de tweede 3-jarige merrie, Cacharel (Uptown x Duntroon) voor te stellen. Deze merrie was duidelijk heter. Marian Borst bracht de merrie voor, waarna Paul zelf de merrie overnam. Het is fantastisch hoe hij het paard op eigen benen en vol in het tempo kon laten lopen, zodat het paard zich optimaal showde. Voor de hoek schakelde hij licht terug, zodat hij voor kon blijven op het paard, dit gebeurde eigenlijk onzichtbaar. Paul had er zelf ook plezier in zoals de merrie zich liet zien. Echt mooi en leerzaam als publiek om naar te kijken.

Het was een leuke avond en we bedanken Paul en Roy van De Gerdine Hoeve voor hun medewerking.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.