MENU

De jaarlijkse VWF veulenvisite, georganiseerd op zaterdag 8 augustus j.l., begon dit jaar zonovergoten op het bedrijf van de familie Goeman, Stal van der Helm. Ongeveer 35 paardenfokkers en liefhebbers verzamelden zich hier. Bij Stal van der Helm waren vier veulens te bezichtigen. Allereerst het grote bruine merrieveulen Enjoy G, Unaniem x Ekstein (ster) x Fier de Lui, welke makkelijk en groots door de baan bewoog. Als tweede het bruine merrieveulen Evita ZS, Jazz x Hofnar (elite sport dress.) x Zeoliet. Dit merrieveulen, met haar heldere aansprekende ogen, komt uit de merrie Nina B die op haar beurt afstamt van de bekende Femmie. Derde in de baan de bruine hengst Expres-Zo, Spielberg x Florret As (prok) x Falco. Een brutaal en sterk bewegend veulen. Als laatste werd het rassige en met veel schwung bewegende bruine merrieveulen Eternity G, Oscar x Kennedy (elite) x Zortin, getoond. Voor Oscar was gekozen om de maat te vergroten. Aan het veulen te zien lijkt dit geslaagd.

Ronald Goeman heeft het eerste en laatste veulen zelf gefokt, de andere twee staan op zijn pensionstal. De veulens lopen bij hem dag en nacht buiten, waardoor de veulens wat later uit het veulenhaar komen maar wel keihard zijn.

Na een paar kilometer met de auto kwam een ieder aan op het geheel nieuwe bedrijf van Frits Grandia, Stal Grandia. Iedereen kreeg een programmaboekje met plattegrond waardoor de veulens in de stal ook goed te bezichtigen waren. Vervolgens werden ze één voor één getoond in de nieuwe en hoog omheinde buitenbak. Allereerst kwam Erice in de baan. Deze vijf dagen jonge donkerbruine hengst van Nonstop x Peter Pan (prok) x Jasper is een mooi embryoveulen. Frits had liever een merrie gehad, maar kan zeker niet ontevreden zijn. De tweede in de baan was Frits Pleasure Z, een vos hengstveulen van For Muppy W x Sandro (prok) x Graf Grannus, met een opvallend goede galop. De kleur en aftekeningen van dit veulen komen nog van Furioso II vandaan. Het derde veulen was Eliana II (Wietvot x Voltaire (ster prok) x Nimmerdor). Een krachtig bruin merrieveulen met een mooi oog. Twee kinderen van de moeder lopen al nationaal. Elima was het vierde veulen. Dit vos merrieveulen van Douglas x Indoctro (prok) x Farn, leek qua aftekeningen en souplesse sprekend op zijn moeder. Bij dit veulen is lijnenteelt toegepast op Capitol, en komt uit de Roodnoot-stam. Het sterke donkerbruine dressuur hengstveulen Eragon, Westpoint x Ramiro’s Bube (prok) x Saluut had ook een mooie moeder bij zich lopen, welke nu drachtig is van Lancet. Eilat, Cicero Z x Peter Pan (prok) x Jasper, was het tweede embryoveulen. Dit donkerbruine krachtige hengstveulen, had opvallend genoeg een goede draagmoeder bij zich lopen. Frits wil graag goede draagmoeder bij zijn veulens hebben lopen. Als zevende kwam het bruine hengstveulen El-Jazair in de baan. Dit veulen van Indoctro x Indorado (elite pref) x Dutchboy is een fijn veulen met een sterk achterbeen. Het fijne schimmel merrieveulen Egetti (Cardento x Notaris (prok) x Fruhlingsball) kwam als achtste en is ingeteeld op Ramzes. Het goed gebouwde merrieveulen Eronette II kwam als negende de baan in. Zij wordt al gezien als een basis voor de fokkerij, en stamt af van Pierrot x Calvados (prok) x Rivaal. Het tweede dressuurveulen in de baan was Eliana G, Sandreo x Neostan (prok) x Certus. Een donkerbruin chique merrieveulen. Equador (Florencio I x Goodtimes (prok) x Loutano) werd als elfde getoond. Dit jonge bruine hengstveulen bewoog met afdruk en een opvallend voorbeen. Het laatste veulen dat de baan in kwam was de hengst Europa. Een mooi veulen van Quasimodo Z x Burggraaf (ster prok) x Genever.

Na de twaalf veulens showde Stal Grandia nog vijf van zijn merries. De keur eptm merrie Zovjet Look (Heartbreaker x Topas x Erdball), de prok sport merrie Cascalla (Cascavel x Carolus I x Lincoln) en de elite sport dress. merrie Teronette (Florenstan x Rivaal x Balia stam), een merrie om verliefd op te worden. Ook Virginia-end (prok sport), Oramé x Jus de Pomme x Sit This One Out werd getoond en de voorlopig keur merrie en tevens hengstenmoeder Kakilly (Sandro x Saros x Farn).

Wat opviel was dat Frits van ieder paard precies wist wat de volledige afstamming was, en wat die stam gepresteerd had. Stal Grandia houdt enkel fokmerries en daarom wordt er het liefste een merrieveulen gefokt.

Na een lange rit over smalle wegen door het echte Hollandse landschap kwamen we aan op het bedrijf van Arie-Jan v/d Vlist en Lisa Vork. Zij runnen een loonbedrijf en Stoeterij van der Vlist met daarnaast een zorgboerderij. Drie jaar geleden zijn zij begonnen met de paardenfokkerij, nadat zij gestopt waren met de kalvermesterij tak. Op het bedrijf zijn alleen fokmerries aanwezig. De meest lieve merries staan op de zorgboerderij waar minder begaafde jongeren voor kunnen zorgen. Een aantal veulens werden in het land getoond. Daar stond de koppel met fokmerries en allemaal harde en sterke veulens. Arie-Jan en Lisa vertelden het één en ander over de veulens. Met trots vertelden ze over het donkerbruine merrieveulen Es-tu La, van Warrant x Indoctro x Lugano van Roche. Zij werd in Heerjansdam kampioen van de springveulens. De andere veulens die werden getoond waren het donkerbruine merrieveulen Electra du Vlist (Phin Phin x Pinon Patriot x Galoubeta) en het bruine hengstveulen Balouday du Vlist (Balou du Rouet x Guidam (sport dress) x Epilot). Arie-Jan vertelde hierbij dat hij persé een fokmerrie wilde van Guidam. Delanie du Vlist, een vos merrieveulen van Dutch Capitol x Purioso x Nimmerdor en Quick Cash, een donkerbruin merrieveulen van Quatro Z x Caballo x Caletto II. Ook werden het donkerbruine hengstveulen Quasilod du Vlist (Quasimodo Z x Voltaire x Zevenaar) en het donkerbruine dressuur hengstveulen Emello du Vlist (Dutch Dormello x Sultan (elite sport dress) x Lothar) getoond. Volgens Arie-Jan is Emello een veulen dat goed kan bewegen. Als laatste het donkerbruine merrie dressuurveulen Extrakanta (Lord Leatherdale x Donnerschalg (verb.premie) x Voltaire). Er is bij de laatste combinatie gekozen voor dressuur, omdat dit beter in dit lijntje paste werd verteld, mede dankzij Donnerschlag.

Arie-Jan en Lisa toonden ook de zorgboerderij. De paarden liepen daar in een loopstal, waar een zeer rustige sfeer hing. De paarden en veulens zijn daar extreem mak, omdat ze volop vertroeteld worden door de vele verzorgers daar.

Wat tijdens de gehele veulenvisite opviel was hoe serieus men op alle drie de bedrijven bezig is met de paardenfokkerij en de paardensport.

Namens alle bezoekers willen we nogmaals een hartelijk woord van dank uitbrengen aan de gastvrijheid van de drie bezochte bedrijven te weten Stal van der Helm, Stal Grandia en Stoeterij van der Vlist. Het was een geslaagde dag.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.