MENU

Excrusie 2009 c34b855cZaterdag 23 mei 2009 organiseerde fokvereniging VWF een excursie naar Jos Lansink, Stoeterij Dorperheide en stal de Kalvarie.

Jos Lansink

’s Ochtends om half 8 vertrokken we met de bus vanuit Moordrecht naar het eerste bedrijf Jos Lansink, waar we om 10.00 uur aan kwamen. Jos Lansink is geboren op 19 maart 1961 te Weerselo (Nederland). Op zijn 12e werd hij voor het eerst Nederlands kampioen. In 1988 boekte hij zijn 1e internationale succes met het paard Felix (Maykel x Farn). Na Felix kwamen de toppers Egano (v. Lugano van la Roche) waar hij vele grote prijzen mee won zoals in 1994 wereld beker in Den Bosch, maar reed hij in die tijd vele grote prijzen met Libero (v.Landgraf I) zoals Olympisch goud in Barcelona. In 1996 maakte hij de overstap naar de Zangersheide in het Belgische Lanaken. Maar in 2004 is hij zelfstandig begonnen met een eigen spring en handelstal waar we tevens deze dag zijn geweest. We kregen daar een rond leiding van Michel Spaas. De accomodatie was erg groot en mooi.

Na de rondleiding werden er vijf hengsten aan de hand voorgesteld. Als eerste de schimmel Massimo (Cassini x Reichsgraf). Een Holsteiner met veel bloed, een erg grote galop en een mooi achterbeen gebruik. Massimo past goed op compacte kleine merries, hij heeft veel vermogen, is zeer voorzichtig veder heeft hij veel bot en mooie grote voeten. Als tweede Fidjy of colors (Le tot de semilly x Royal). Toen kwam Arko lll (argentinus x Beach Boy) een mooie Hannoveraan uit 1994. Hij was 3 jaar lang het meest winnende paard, en heeft meer dan $ 850.000 gewonnen. Nu is hij niet meer actief in de sport. Arko III heeft veel techniek, een mooi hoofd, waar je zijn afstamming van Zeus weer in terug ziet en een sterke lendenpartij.
Daarna kwam Spender S (Siberse x Caretino). Deze hengst heeft veel vermogen en maat. Samen met Jos Lansink won hij reeds de GP te Valkenswaard, en won hij 17 mei 2009 de grote prijs van La Baule. Het is een hengst met een super instelling.
En als laatste de hengst Cumano (Cassini l x Landgraf l), Deze hengst is uitgeroepen tot het beste paard van het WK. Hij was winnaar van meerdere grote prijzen, waaronder Calgary. In Lummen heeft Jos onlangs een oefenwedstrijd gereden, alle toeschouwers waren doodstil en iedereen zat te genieten.
Voordat we weer vertrokken werd er nog een film gedraaid, waar je de hengsten op concours kon zien, Mariélle Lansink, Jos zijn vrouw had een ‘Twentse”tafel uitgestald, waar we rijkelijk voorzien werden van broodjes, koeken, frisdrank en koffie. Ze beantwoordde al onze vragen geduldig en het was gewoon gezellig, en iedereen voelde zich goed thuis.

Aan de binnenmanege op de korte zijde zijn vijf studio’s voor de grooms. Regelmatig krijgt Jos video’s aangeboden van paarden, waar hij een keuze uit kan maken om deze paarden veder op te leiden.

Stoeterij Dorperheide

Rond half 12 vertrokken we weer met de bus richting Ludo Philippaerts, Stoeterij Dorperheide. Ludo Philippaerts is de meest succesvolle springruiter in België. Reeds 39 jaar is hij actief in de springsport. Ludo Philippaerts heeft ook een paar hengsten hoger op in de sport gereden waaronder Darco, maar ook zijn zonen Parco, Tauber van het kapelhof maar ook Winningmood die overigens pas is verkocht naar Frankrijk.

Om 12 uur arriveerde we bij stoeterij Dorperheide. Daar kregen we ook eerst een rondleiding, we zagen er onder andere de bekende hengst Parco (v. Darco) en nakomelingen van Winningmood. Vervolgens kwamen we bij een buiten bij een mooie grote rijbaan met hindernissen, hierlangs liep een zandpad die we afliepen waardoor je uiteindelijk rechtdoor het bos in kon en links kwamen we bij een grote springtuin kwamen met veel hindernissen, heuveltjes met hindernissen dit was er mooi hier omheen liep tevens ook het bos dus het was er lekker stil. Daarna werd er een 3 jarige hengst (Winningmood x Pavarotti) voorgesteld met vrijspringen, met gemak sprong hij over een erg hoge oxer. In totaal hebben ze zo’n 140 jonge paarden veel hiervan hebben Darco bloed in de aderen. 25 fokmerries zijn gedekt door Winningmood.

Zowel bij het bedrijf van Jos Lansink als bij Ludo Philippaerts hadden ze een spa bubbelbad voor paarden. Je loopt via een verhoging een soort van travaille in, een deurtje voor en achter gaat dicht, net als in een opvoelbox, met het verschil dat het aan alle kanten waterdicht is. Aan beide zijkanten is een trapje, waar een begeleider aan de linkerkant en een begeleider aan de rechterkant het paard vast kan houden. Via een knopje wordt er water in de travaille aangevoerd, dat tot kniehoogte van het paard komt. Aan dit water is een zoutoplossing toegevoegd, aangezien dit water bubbelt is het zeer goed voor de pezen, en banden. De wedstrijdpaarden en dekhengsten staan er dagelijks 2x een kwartier in. Hierna wordt het water wederom afgevoerd en kan het paard weer van de verhoging af lopen. Opvallend is de hardheid van de benen en hoeven van de paarden van beide stallen.

Stal de Kalvarie

Om Half 2 vertrokken we weer met de bus richting stal de Kalvarie, waar we om half 3 aankwamen. We werden ontvangen door een vriendelijke man Mr Geens, tevens de eigenaar. Eerst vertelde hij over de geschiedenis van het bedrijf dat het allemaal met een Gelderse merrie begon. Daarna kregen we van Mr. Greens een uitgebreide rondleiding, en bij elk paard kregen we een ruime toelichting. Hij heeft 32 boxen van 4x5 meter. Op dit bedrijf staan ook 2 dekhengsten, Vinesse (Oklund x Heartbreaker) en Valiant (Oklund x Burggraaf). Valiant heeft zeer goede gangen met een uitstekende galop met veel sturing uit het achterbeen. Vinesse heeft veel hengstuitstraling, hij heeft een mooi en sprekend hoofd. Hij is rijtypisch gemaakt en heeft een knappe bovenlijn. Mr. Geens had veel anekdotes en uitspraken, bv. orde kost geld, wanorde gaat failliet. Het paard Priobert de Kavarie komt voort uit zijn fokkerij, de ruin spring onder de Amerikaanse Leslie Haward Grad Prix. Veder lopen er twee paarden momenteel internationaal onder Marc van Dijck. Zijn stelling is dat levensvreugde en gezondheid alles in wat je wil.

Na de rondleiding gingen we met de bus naar het huis van meneer Geens zelf. Hier had hij zes merries met veulens deze allemaal van de hengst Vinesse, en nog twee drachtige merries staan van Valiant. De paarden staan op een prachtige accommodatie met veel weidegang. Mr. Geens vertelde alles met veel enthousiasme. Achter zijn huis lag 40 ha natuurgebeid, iets wat je daar totaal niet zou verwachten.

Vervolgens gingen we om kwart over 5, waarna we een kwartier later door Mr. Geens aangeboden bij een gezellig restaurant bij een abdij kwamen, waar iedereen wat te drinken kreeg en de vrouwen ook een lekker ijsje kregen van meneer Geens. Om 6 uur vervolgde onze reis weer terug, onder weg hebben we nog ergens gegeten bij een restaurant wat ook erg lekker was. Rond kwart over 9 kwamen we weer terug in Moordrecht en ging iedereen weer naar huis. Het was een hele gezellige en geslaagde dag!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.