MENU

De geschiedenis van de landbouwtentoonstellingen de club activiteiten van de rijvereniging Maandag 1 augustus 2016 landbouwshow Opmeer met diverse spring- en tuigpaarden rubrieken, veekeuringen, shows etc.

 

De geschiedenis van de landbouwtentoonstelling in Nederland.

Competitie is de mens niet vreemd, dus ook de boer niet.

In het dagelijks verkeer kon de boer die competitie al aangaan door zondags met een mooie brik naar de kerk te gaan en dan graag nog met een mooie klepper ervoor.

Ook de korte baan draverijen hebben een lang gewortelde traditie en werden door de plaatselijke landbouworganisaties zelf georganiseerd. Lang voordat er sprake was van de landelijke NDR (Nederlandse Draf en Rensport).

 landb3De boer wilde zijn koeien, geiten en schapen – in ieder geval zijn mooiste exemplaren- ook graag tonen en laten beoordelen. Daarvoor waren de jaarlijks georganiseerde landbouwtentoonstellingen bij uitstek geschikt.

landbouw2De boerenzonen (en dochters) konden dan gelijk het op het bedrijf aanwezige landbouw werkpaard uitbrengen in een springwedstrijd of voor de sjees.

landbouw6De paardensport werd vaak bedreven via de landelijke rijvereniging. En als de wedstrijd wat verder van huis was, werd de plaatselijke veetransporteur gevraagd de hele groep in zijn lange veewagen te vervoeren, samen met de ruiters achterin tussen de paarden en hun kisten met zadels, borstels etc. Een hele operatie maar oergezellig omdat iedereen van het begin tot het einde aanwezig was en er een dagje uit van maakte.

landb1Het hoogte punt van zo’n dag vormde de prijsuitreikingen. De koeien, geiten en schapen in een traag voortbewegend lint van winnaars. Bij de paarden ging dat in de vorm van de spectaculaire parade aan het einde van de middag. Op het voorterrein werd onder leiding van de paradecommandant geoefend in het rijden van de figuren. De ruiters die het vaandel van hun vereniging moesten meetorsen hadden het soms moeilijk.

De parade werd afgesloten met het spelen van het Wilhelmus.

 Dit alles is nagenoeg geheel historie geworden. Een enkel Youtube filmpje of foto getuigt er nog van.

landbouw5Er zijn vele oorzaken voor het in ongebruik raken van deze traditie te noemen. De komst van de paardentrailer achter de “luxe” auto is er daar één van. Dit gekoppeld aan de individualisering van de sport en mindere interesse in het verenigingsrijden heeft de bijl aan de wortel van het gemeenschappelijk uit en thuis gaan gelegd als club.

landbouw7Maar de voornaamste oorzaak ligt in de veelheid van activiteiten die vroeger niet voorhanden waren waardoor keuzes gemaakt moesten worden wat nog wel als waardevol werd geacht. Ook voor de landbouw waren er andere mogelijkheden om zich te meten waarmee de rol van landbouwtentoonstelling uitgespeeld raakte.

 Het einde van de sfeerrijke landbouwtentoonstellingen.

Behalve dan die in Opmeer. Tegen de verdrukking in bleef die stand houden. En nog steeds wordt op elke eerste maandag van augustus een grootst opgezette tentoonstelling/wedstrijd georganiseerd, als 107 jaar lang. Onderstaand wat sfeerbeelden.

Tekst Ruud van Heusden, foto’s Ruud van Heusden e.a.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.