Luc is een vlotte prater, die een goed opgebouwd verhaal verteld. In zijn clinic gebruikt hij vele anekdotes om zijn bedoelingen duidelijk te maken. Hij weet zijn publiek te boeien. Maar bij dit alles blijft hij steeds op het paard gericht om hem te observeren en om in te schatten wat er komen gaat.
Zijn jarenlange ervaring maakt dat hij niet snel meer voor verrassingen komt te staan.
Luc hanteert een vast ritme en volgorde in het zadelmak maken van paarden. Hij heeft in de afgelopen 15 jaar stap voor stap zijn eigen variant van natural horsemanship ontwikkeld. Sleutelwoorden zijn; vertrouwen winnen, overwicht tonen, consequent zijn, geen geweld gebruiken, op tijd stoppen.
In hoofdlijnen verloopt het zadelmak maken door Luc zich in de volgende stappen:
Longeren om spanning weg te nemen, te checken of het paard last heeft van singeldwang en om te wennen aan elkaar
Hij loopt voor het paard uit en stopt af en toe om te checken of het paard de focus op hem heeft. Een corrigerende tik op de neus als dat nodig is wanneer het paard hem omver loopt. (zie foto 1)
Inbuigen en overal aanraken, niet te voorzichtig (zie foto 2)
Aansingelen en nogmaals even longeren om de reactie te zien. (zie foto 3)
Na deze stappen heeft Luc het paard al voldoende kunnen observeren door de (soms subtiele) signalen die het paard geeft. Hiermee kan hij het verdere gedrag van het paard tijdens het zadelmak maken inschatten en weet hij wat mogelijk is.
Hulpriem om de hals om eventueel in latere fasen niet onnodig in de mond te hangen
Paard naar links inbuigen. Been in stijgbeugel en over zadel hangen, paard veel aanraken (zie foto 4)
Nog steeds inbuigend paard proberen voorwaarts te krijgen, waar nodig met het rechterbeen de linkerflank van het paard aan te raken (zie foto 5)
Door inbuigen wordt dat rondjes lopen, links om
De longeerlijn wordt losgemaakt
Na voldoende acceptatie proberen in zadel te gaan zitten (zie foto 6)
Voorwaarts linksom in stap door aan te sporen
Overgaan in draf op de grote volte. Zo snel mogelijk proberen teugels wat te laten vieren
Proberen nu rechtsom in draf (zie foto 7)
Proberen aan te galopperen (zie foto 8)
Wanneer er in één van de voorgaande stappen te veel spanning wordt opgebouwd bij het paard, stapt Luc even af en gaat wat stappen aan de hand. Wanneer er weer ontspanning is (merkbaar bij voorbeeld aan hoofdhouding of de manier waarop de benen worden neergezet) wordt de ingezette oefening vervolgd.
Dit voorkomt dat het paard een kunstje geleerd wordt in plaats van dat hij de signalen van de ruiter werkelijk gaat snappen.
Voldoende bereikt deze dag als eerste stap naar de vorming van een werkwillig paard dat de correcte aanwijzingen van zijn ruiter gaat accepteren en begrijpen (zie foto 9 en 10).