MENU

Google zadelmak maken Luc 2Voor de tweede maal organiseerde fokvereniging VWF een clinic met Luc van Moorsel over het zadelmak maken van paarden.Zo’n 80 mensen kwamen woensdag 19 februari 2014 naar deze avond op de mooie locatie van Bert en Lilian Pleunis in Hazerswoude-Rijndijk.

4 paarden waren aanwezig om voor het eerst door iemand, in dit geval Luc van Moorsel, bereden te worden. Voorwaarde was wel dat de paarden al gewend moesten zijn aan een hoofdstel en zadel en longe.

Luc verteld op een duidelijke en ontspannen manier hoe hij te werk gaat.

Luc heeft veel gewerkt op verschillende stallen en kwam ook regelmatig bij particulieren. Luc heeft zichzelf aangeleerd om alles helemaal alleen te doen. Doordat hij op veel verschillende plekken kwam en de mensen niet kende wist hij niet of de hulp die geboden wordt ook de juiste was. Als iemand goed kan helpen is dat een aanwinst, maar is dit niet het geval kan het ook verkeerd gaan.

Luc werkt steeds volgens een vast patroon.

Allereerst leert hij het paard “kennen” door het aan de hand met zich mee te laten stappen. Ernaast lopen is erg belangrijk. Het paard moet op hem letten. Vervolgens laat hij het paard halt houden en aait het over zijn hoofd om het te laten ontspannen.

Vervolgens laat hij het paard met het hoofd inbuigen. Hierdoor is een paard minder sterk. Zodra het het hoofd recht voor zich uit heeft is het paard op zijn sterkst en kan het omhoog komen of wegrennen. Dit inbuigen is ook erg belangrijk voor als hij erop stapt en erop zit.

Als het paard ingebogen is zal hij het overal kloppen met zijn hand. Vanaf de schouder tot aan de staart. Als het paard gaat lopen gaat hij net zolang door tot het stil staat. Het paard moet leren dat vluchten geen zin heeft.

Als dit goed gaat klopt hij het paard, als hij ernaast staat, met een longeerlijn over het lijf. Niet hard, maar door de reactie die het paard hierop geeft weet hij wat hij kan verwachten op het moment dat hij erop gaat zitten. Bovendien went het paard aan handelingen aan de rechterkant, de zijde waar we als begeleider eigenlijk haast niet komen.

De volgende stap is het “hangen”. Hij gaat een keer hangen om te kijken hoe het paard reageert. Altijd alles met een gebogen hoofd van het paard.

Daarna drukt hij tijdens het hangen zijn heup in de zijkant van het paard, daar waar je been ligt, zodat het paard omstapt en al gewend is aan een druk van de binnenkant.

Als dit allemaal goed gaat en het paard ontspannen is stapt hij op:

http://youtu.be/hftncdrFAX8

Al deze stappen doorloopt hij met ieder paard. Per paard kan iedere stap weer anders zijn en langer of korter duren dan bij het andere paard.

Als hij erop zit laat hij het paard stappen. Steeds weer met een gebogen hoofd en in een korte cirkel naar links. Als hij voelt dat het paard dit aanneemt en iets meer naar voren wil, gaat hij hierin mee.

Als dit goed ging liet hij het paard aandraven.

Luc gebruikt bij het zadelmak maken een beugelriem om de hals van het paard. Deze riem is voor Luc heel belangrijk. Hij gebruikt hem om in balans te kunnen zitten op het paard en het paard zo min mogelijk in de mond te zitten. Daarom moet deze riem precies goed zitten. Hij let trouwens altijd op, dat het harnachement veilig is (geen losse riempjes, of beugelriemen die doorgesleten zijn bij de stiksels) en de neusriem en het bit goed passen/hangen.

Alle vier de paarden zijn bereden en hebben gedraafd en sommige zelfs gegaloppeerd. Duidelijk was het verschil tussen de paarden. Het ene paard was duidelijk meer onder de indruk dan het andere. Daarom wordt ook heel goed naar het paard gekeken hoe ver hij kan gaan. Het is zeker niet de bedoeling dat de paarden helemaal doodmoe op stal worden gezet en de volgende dag enorme spierpijn hebben.

Duidelijk werd vanavond dat ontspanning, timing, voorwaarts oplossen en consequent zijn erg belangrijk zijn bij het zadelmak maken.

Het was een leuke en leerzame avond.

(Google: Apache x Duntroon)

http://www.youtube.com/watch?v=g2zCaXypdpw&list=UUQIhnONFs0I4ms0bot6FNTg&feature=c4-overview

http://www.youtube.com/watch?v=XvZEF9mHOqY&list=UUQIhnONFs0I4ms0bot6FNTg

Google zadelmak maken Luc 3 56e8f750Google zadelmak maken Luc 4 9897be04

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.