MENU

FortyHij had volgens velen zeker niet misstaan in de kampioenskeuring; al vanaf de eerste bezichtiging in Ermelo, afgelopen december, liet de UB 40-zoon Forty zien wat hij waard is. Met gemak, kracht, lossigheid en veel uitstraling doorliep het fokproduct van Steef van Winden alle bezichtigingen en verdiende hiermee zijn ticket voor het verrichtingsonderzoek.

Steef van Winden is opgegroeid tussen de dieren, hij was een boerenzoon en er waren op het bedrijf altijd paarden, waar hij ook op reed. Later is Steef tuinder geworden; gelukkig was er genoeg ruimte bij het bedrijf om ook paarden te houden. Zodoende konden de drie dochters van Steef pony rijden en later gingen ze over naar de paarden. Steef vond het erg leuk dat zijn meiden zo bezig waren met de paarden en hij ging altijd heel enthousiast met hen mee op wedstrijd. Toen zijn dochters gestopt waren met rijden, is Steef gaan fokken. Hij moest toch bezig blijven met zijn passie!

In juli 2009 - tijdens de stamboekkeuring in Wamel - was de Contango-merrie Baulina, met 80 punten voor exterieur en 85 punten voor beweging, een zeer opvallende merrie.
Tijdens de CK Gelderland werd ze als vierde opgesteld en mocht door naar de Nationale Merriekeuring. In november van hetzelfde jaar werd Baulina door Christa Hogendoorn voorgesteld op de IBOP en behaalde de merrie het prachtige resultaat van 81 punten, waarmee ze meteen keur werd.
Baulina stond in 2012 hoog geplaatst (nr. 9) in de index van merries zonder kinderen in de dressuursport.

Baulina is ook door Steef van Winden gefokt en komt uit de Z2-geklasseerde keur- en prestatiemerrie Polina (Ferro x Falco). Steef kocht Polina als veulen; ze liep op jonge leeftijd een zeer goede EPTM en werd daarna door Annet Harteveld naar Z2 gereden.
Bij de familie Van Winden kreeg Polina - tussen alle bedrijven door - zeven nakomelingen, waaronder een tweede bezichtigingshengst van Obelisk, die uiteindelijk via de Select Sale verkocht werd naar Spanje en daar op Lichte Tour niveau werd uitgebracht. Helaas werd koliek hem fataal.
WK-ganger Alonzo (v. Contango) is wel de meest bekende nakomeling van Polina. Steef was goed bevriend met Nol Gerritsen van de Dalhoeve en ze deden samen veel zaken. De keuze van Contango voor Polina was mede daarom zo gek nog niet.
Alonzo presteerde later goed onder zijn amazone Jonna Schelstraete en in 2011 deden ze mee aan de selecties voor het WK jonge dressuurpaarden. Steef genoot ervan dat zíjn Alonzo naar Verden mocht, fantastisch was dat. Helaas mocht hij dat niet meer meemaken, 15 juli 2011 overleed Steef van Winden op 79-jarige leeftijd. Een maand later behaalde Alonzo met Jonna een mooie 12e plek op het WK in Verden en later dat jaar waren er prachtige scores in het ZZ-licht en ZZ-zwaar.
April 2012 werd bekend dat Alonzo onder de naam Alcazar verkocht is naar Amerika en gereden zal worden door Katherine Bateson. Katherine traint bij Carl Hester en het is de bedoeling Alcazar klaar te maken voor het hogere werk.
Leuk om te vermelden is dat Alonzo met Christa Hogendoorn in 2008 meegelopen heeft met VWF Prinsenstaddressuur. Ze eindigden daar op een 20e plaats, terwijl nog een fokproduct van Steef van Winden, de UB 40-merrie Amulette (mv Lancet) gereden door Wijnske van Steenhoven, een vijfde plek behaalde!

Brengt dit kleine ezelsbruggetje met UB 40 ons weer terug bij Baulina. Steef van Winden heeft UB 40 (Olivi x Michelangelo) voor het eerst gezien als driejarige tijdens een bezoek aan stal Bartels. UB 40 werd toen door Mischa Koot voorgesteld en Steef was helemaal weg van de hengst. De keuze om hem te gebruiken voor twee van zijn merries was toen snel gemaakt.
Forty is het eerste veulen van Baulina en is als tweeënhalf-jarige verkocht aan de Dalhoeve.
Daarna bracht Baulina nog een hengstveulen van Westpoint en in 2012 bracht ze een merrieveulen van Bretton Woods. Momenteel is Baulina, tegenwoordig in eigendom van Annet Harteveld, drachtig van Charmeur.

Alles bij elkaar opgeteld heeft Steef van Winden een prachtige bijdrage geleverd aan de fokkerij van moderne dressuurpaarden, hij was een zeer groot liefhebber en had passie voor de paarden. Het is heel jammer dat hij ook de aanwijzing van de door hem gefokt UB 40-zoon niet mocht meemaken, wat zou hij trots geweest zijn!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.