Verslag VWF-Springen bij Manege de Prinsenstad om de Geert Meursing wisseltrofee

door Sandra van Bohemen

Lesther en King Kong W de kampioenen bij  VWF Springen jonge paarden bij Manege de Prinsenstad

Lesther en King Kong W de kampioenen bij  VWF Springen jonge paarden bij Manege de Prinsenstad

Delft - Zaterdag 13 april vond alweer de 16e editie plaats van het VWF springevenement jonge springpaarden bij Manege de prinsenstad om de Geert Meursing Wisseltrofee. De jury bestond dit keer uit een Belgisch duo. De heren Tom van de Vijver en Walter Lelie. Tom van de Vijver is eigenaar van de internationale fok –en handelsstal Odeveld te Zeveneken en Walter Lelie runt Stal Lelie te Stekene. Walter Lelie, die de beste drie vierjarigen gaat overrijden, is meervoudig Belgisch kampioen bij de jonge paarden en internationaal springruiter en opleider van jonge getalenteerde springpaarden. Een jury duo dat beide hun sporen al ruimschoots verdiend heeft op het hoogste niveau in het opleiden van jonge paarden.

Als eerste kwamen de driejarige paarden aan de beurt. Ze streden om de Geert Meursing wisseltroffee .

De jury was over het algemeen heel lovend over de 33 jonge paarden die werden voorgesteld. Een groep van hoge kwaliteit. Met veel vermogende paarden, goed gefokt en alle in goede conditie voorgesteld.

De winnaar van de Geert Meursing wisseltrofee werd catalogus nummer 34 de hengst Lesther. Deze bruine zoon van de hengst  Glenfiddich VDL x Farmer en in eigendom en gefokt door Geert Moerings uit Roosendaal  deed qua type wat eenvoudig aan, maar sprong desalniettemin zeer spectaculair en voorzichtig.  Een paard met een hele goede galop en veel balans. Een belofte voor de toekomst.

 

 

 

De tweede plaats was voor catalogus nummer 10 Lennon Imagine O’Hara WH. Een mooi aansprekend paard, dat makkelijk wisselt en echt een paard is voor de toekomst. Deze hengst in eigendom van Arie Hoeijenbos en Zaira van Vliet afstammend van de hengst Etoulon X Corland had uiteindelijk net zoveel punten als de winnaar, maar door de ex aequo regeling net een iets lager cijfer voor het onderdeel voorzichtigheid.

 

 

De derde plaats was voor de catalogus nummer 11 Lordly W (George Z x Caretano Z).  De mening over dit paard van de  jury was wat verdeeld. Het paard, in eigendom van en gefokt door Everse Horses en Waldman Horses uit Waddinxveen,  had af en toe een licht tikje tegen de balken maar de jury vind dat dat nog mag bij een jong paard.  Het paard ging ook steeds beter springen met een goede balans. Verder een mooi gefokt paard en een belofte voor de toekomst.


Vierde werd de nummer 16 Limited Edition (Gullit HBC x Vingino) van Everse Horses en gefokt door Stal de Roover. Deze schimmel hengst was heel lichtvoetig en ging met  veel balans en veel vermogen over de sprong.

 

 

 

 

 

 

 

Vijfde werd de ruin Luther W (Cat. nr. 24 Tangelo van de Zuuthoeve x Concorde). Geregistreerde en fokker  Hennie van der Werff en fokker.  Een paard met een goede kijk op de sprong, die lichtvoetig is en steeds met dezelfde techniek springt met een goede balans.

 

 

 

 

Zesde werd de hengst L ‘Homme il Faut (Comme il Faut x Argentinus) van Stal van Vliet en gefokt door H van Ginkel, deze hengst die het tot de tweede bezichtiging heeft gebracht op de hengstenkeuring, sprong vandaag met heel veel  vermogen en  zeer voorzichtig.

 

 

 

De zevende prijs werd voor de ruin Luxor (cat. nr 22 Latour VDM X Lux). Het paard van geregistreerde Stephanie Gog en PJ de Vries en gefokt door PJ de Vries heeft een heel mooi model. En is een royaal ontwikkeld paard dat met veel vermogen over de sprong ging.

 

 

 

 

 

Voor het overrijden van de vierjarigen vond de verloting plaats van een dekking van de hengst Kentucky (Berlin x Ultimo x Heartbreaker). Deze hengst is goedgekeurd bij stamboek Zangersheide De dekking wordt ter beschikking gesteld door Fox Capital en Kentucky staat ter dekking bij De Radstake.

De jury kreeg een fijne groep vierjarige, 36 in totaal, te beoordelen. In vergelijking met de groep driejarige vond de jury  de kwaliteit iets minder. De meeste paarden waren nog wat groen. En daardoor waren ze soms ook lastig te beoordelen.  De kwaliteit van de paarden lagen ook erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk gaf het gevoel van gastruiter Walter Lelie na het overrijden de doorslag.

Dit jaar na het overrijden werd door de  jury aan kop gezet, het paard King Kong W van Stal Everse en Waldman Horses uit Waddinxveen en voorgesteld door Andrea Esposito. Deze ruin van Diamant de Semilly x Polydor verraste gastruiter Walter Lelie. Hij gaf de ruiter een zeer goed gevoel. Een lichtvoetig dravend paard met een goede galop wissel en goed achterbeen,.  

 

 

Als tweede eindigde de merrie Komme Vous (Comme il Faut x Vigo d’Arsouilles) gefokt en in eigendom van Geert Moerings en gereden door Bas Moerings. Een paard dat iets beter scoorde dan de winnaar op techniek en afdruk, maar die de ruiter net een iets minder goed gevoel gaf tijdens het rijden.

 

 

 

Derde werd de merrie Kavinia (Kannan x Calido I) wederom in eigendom van en gefokt door Geert Moerings. De merrie die iets meer souplesse zou mogen hebben viel onder het zadel enorm mee. Ze gaf de ruiter een goed gevoel. Had veel vermogen en deed haar best op de sprong. Ook een merrie die bij een van de beste paarden van deze groep behoorde.

 

 

 

Dat de kwaliteit zeer dicht bij elkaar lag en dat het beoordelen van de paarden een vak apart is bleek wel bij de uitslag van de nummers vier tot en met zeven. Alle paarden eindigde met eenzelfde totaal aantal punten. Uiteindelijk gaf de door de jury bepaalde ex aquo volgorde de doorslag.

 

Vierde werd de merrie Kiwi (Don Sandrino x Durrant) van Stal van de Graaf en gereden door Melanie van der Graaf. Een merrie met een goede galop wissel, goede balans, een fijn te rijden paard dat netjes werd voorgesteld.

De vijfde plaats was voor  de hengst Kind of Magic (Flying Dream x Oklund) in eigendom van en voorgesteld door Eva van Duin. Na de totaal uitslag vond de jury dat ze deze hengst  hadden ondergewaardeerd.  Omdat de jury toch zo enthousiast was over deze hengst besloten ze om ook deze hengst over te rijden om te kijken wat het gevoel zou zijn bij dit paard. Een paard waarbij het even zoeken was voor de gastruiter naar het juiste contact, maar die vervolgens met goed ruggebruik veel “go” en voorzichtigheid over de sprongen ging.

 

Eveneens met hetzelfde aantal punten werd zesde de ruin Kingstien W Van Hennie van der Werff en voorgesteld door Sophie van der Werff. Een paard dat patent springt, goede wissels maakt, maar dat net iets lichtvoetiger zou mogen zijn.

 

 

 

 

En als laatste die een prijs in ontvangst mocht nemen was de op de zevende plaats geëindigde ruin Kifit (E-stat x Mermus R) van Everse Horses. Een paard met uitstraling, een goede balans en lichaamsgebruik..

De wedstrijdbaan van de prachtige accommodatie bij manege de Prinsenstad lag er ook dit jaar weer super bij. De jury maakten haar complimenten  over het team aanjagers bij de driejarigen en was ook zeer te spreken over de opstelling van de sprongen bij de vierjarigen. Ook waren ze zeer te spreken over de ruiters die de paarden netjes voorstelden en een luisterend oor hadden over wat de jury vertelde. Wederom een geslaagd evenement.

Helaas zijn er niet van alle prijswinnaars foto's gemaakt door een technische storing bij Equifoto
NB: foto's zijn na te bestellen via www.equifoto.nl 

tl_files/afbeeldingen/NIEUWS 2019/logos sponsors foto.jpg

Ga terug