Veulenvisite wederom weer een geslaagde dag!

door Lilian Pleunis

Zaterdag 3 augustus organiseerde de fokvereniging VWF een veulenvisite bij drie fokkers die ook lid zijn van de VWF.

 

Het eerste bedrijf dat we bezochten is van Mario en Misha Everse in Waddinxveen.
Stal Everse staat bekend om zijn springpaarden met zeer goede afstammingen en springcapaciteiten.
De paarden worden over het algemeen zelf gefokt uit bewezen merriestammen of als jong paard aangekocht. Er wordt zeer veel gefokt door middel van embryo-transplantatie, zodat de merries zelf in de sport uitgebracht kunnen worden en niet slijten van het krijgen van veulens.


De gedachte van stal Everse is om paarden te hebben die kunnen strijden tot op Grand Prix topniveau. De merries waarmee gefokt wordt zijn allemaal merries die zeer goed gepresteerd hebben inde sport, en met hengsten die bewezen hebben top sportpaarden te fokken.

De paarden worden opgeleid door en onder toezicht van de internationaal rijdende amazone Mischa Everse-van der Kraats. Op de hypermoderne accommodatie, die er zeer sfeervol uitziet en van alle gemakken is voorzien, krijgen de jonge paarden alle kansen om uit te groeien tot een volwaardig springpaard.
Sinds 2010 is er een samenwerking met ruiter Doron Kuipers, hij rijdt dagelijks zo'n 6 paarden bij de stal. Doron brengt ze succesvol uit op de Internationale concoursen en richt zich dan ook met name op de wat oudere paarden van de stal waardoor de opleiding tot Grand Prix paard en de daarbij horende prestaties gewaarborgd is.
In 2013 is Bart van Ooijen in dienst getreden, Bart richt zich met name op de jongere paarden thuis en op concours evenals een Finse amazone.

We kregen een rondleiding door de weilanden van Mario, waar ongeveer 20 veulens te bezichtigen waren, van o.a. Kannan, Air Jordan, Big Star, E-star.

Aan het eind werden de  hengsten E-Star en Iceman de Muze (BWP goedgekeurd) op de straat aan ons getoond.

Een bijzonder prestatie-gerichte fokkerij, waar de paarden een goede opleiding kunnen genieten.

Het tweede bedrijf dat we bezochten is van Istvan en Karla Krutz in Ter Aar. Ze toonden veulens van Everdale, Chippendale, Zirocco Blue en  Nabab de Reve.

De Everdale x Rousseau is geselecteerd voor de veulenveiling in Weert.

Het streven van Istvan en Karla is de hengsten te verkopen of samen te doen met een eigenaar. De merries die ze voor hun eigen fokkerij interessant vinden willen ze graag aanhouden. Dit jaar zijn er 9 merries gedekt.

Het derde bedrijf waar we heen gingen is van Karin en Henny v.d. Werff in Boskoop, het Werffgoed. Op hun bedrijf is zowel een pensionstal, als de eigen fokkerij en sportpaarden van Karin en Henny. Momenteel wordt er hoofdzakelijk met springgefokte merries gefokt en met name uit de bloedlijn Concorde x G.Ramiro Z x Stornello x Farn.

We bewonderden twee zeer verschillende veulens van Montender, een I’m Special de Muze en een Elvis Ter Putte.

Henny liet ons meegenieten van zijn beroep, door ons heerlijke kersen (en andere snacks) aan te bieden.

Het was een heel gezellige middag, met drie zeer verschillende bedrijven, veel fokkerij-gepraat en met 25 personen een mooi koppel enthousiaste positieve fokkers en sportpaarden mensen bij elkaar.

Ga terug