Entertainment door de grote hengst ENTERTAINER!

door Lilian Pleunis

Delft- VWF dressuur/manege de Prinsenstad werd zaterdag 20 oktober jl. voor de 24e keer georganiseerd en weet de mensen aan te spreken. Vanuit het gehele land en ook uit Belgie was men aanwezig om de jonge paarden gade te slaan en deel te nemen.Deze jaargang was in een nieuw jasje gestoken. Dit jaar werd voor het eerst gestreden om de Kalfsbeek dressuur bokaal. Het kampioenskoppel won een mooie bokaal, en voor de eigenaar een fraaie wollen statiedeken voor het kampioenspaard Entertainer!

De jury bestond uit Johan Hamminga en Thamar Zweistra. Zij hadden de zware taak 90 combinaties te beoordelen. De jury heeft een fijne kopgroep kunnen formeren met paarden die in het gewenste dressuurmodel staan, over goede basisgangen beschikken en heel positief opvielen over het te rijden zijn. Er was een grote middengroep, opvallend was hoe makkelijk de pas 3-jarige paarden over de gehele linie zich rond lieten sturen in de toch wel imposante omgeving. Johan Hamminga gaf na iedere groep een duidelijk en opbouwend commentaar over de getoonde paarden.

Entertainer

De grote bruine Entertainer (Vivaldi x Voltaire) liep met veel macht naar de eerste plaats bij manege de Prinsenstad in Delft. Een hengst met veel uitstraling, een heel mooi model die zichzelf goed draagt, veel techniek en balans heeft in alle drie de gangen en bovenal een super werkbaar en gelijkmatig karakter heeft.De hengst Entertainer is in eigendom van Hans Bernoski en Familie Luersman (USA), en werd voorgesteld door Miranda Pakvis. Entertainer is een derde bezichtigingshengst, die prok goedgekeurd is en komt uit de keur preferent prestatie merrie Janieta (Voltaire x Marco Polo).

Een superfijn en bewerkbaar paard, met drie zeer goede gangen, veel balans en een super karakter, zo verwoordde de gastruiter/jury Thamar Zweistra haar gevoel van het overrijden van de kampioen  van VWF dressuur /manege de Prinsenstad 2012.Entertainer is vanaf veulen in eigendom van Stal Bernoski en wordt getraind door Miranda Pakvis en Hans Bernoski zelf. De hengst is gefokt door F.E. Roos uit Sonnega.

De tweede plaats was voor de aangewezen KWPN vos hengst Esteban (Florencio x Jazz). Esteban beschikt over veel tritt en heel veel go. Tijdens het overrijden waardeerde de hengst zich op, waardoor hij op de tweede plaats eindigde. Bij het overrijden gaf hij een heel fijn gevoel, heeft veel kracht in alle drie de gangen en kan zeer goed schakelen. Hij blijft altijd van achteren goed doorkomen, maakt niet uit in welk tempo hij loopt, of in welke gang. De hengst is in eigendom van Petri Bax, die hem als veulen gekocht heeft. Hij is gefokt door S.Spaans in Barsingerhorn uit de elite merrie Wieta Corieta Texel.

Derde werd de donkerbruine ruin TC Eduard (Vivaldi x Contango) van Tim Coomans. Eduard is een supermooi, grootramig hoogbenig paard met heel veel uitstraling. Hij is gefokt door H.Sigmond in Schiedam. Het is nog een jeugdig, sensibel paard, met zeer goede gangen.TC Eduard werd voorgesteld door Jessica Buying.

De vierde plaats was voor de bruine merrie Eleganta (Wynton x Farrington) van eigenaar Gerrit de Bruin uit Zevenhuizen en fokker R. Artsch. De merrie werd zeer sympathiek voorgesteld door Michelle van Lanen die de merrie pas 2 weken rijdt. Eleganta is een zeer stabiele, evenwichtige merrie die plezierig te rijden is. Ze heeft met name in de galop zeer veel balans.

De vijfde plaats was voor de bruine ruin Empire K (Vivaldi x Rhodium) van eigenaar de Dalhoeve/S.Korver, gefokt door S. Korver en voorgesteld door Simone Kromkamp.Empire is gefokt uit de elite sport dressuurmerrie Wandarieni. Een heel compleet paard, zowel qua exterieur als in beweging.

De zesde plaats was voor de vosruin Begijnhoeve’s Emerald (Wynton x Riverman) in eigendom van Stoeterij de Begijnhoeve in Retie (Belgie) en gefokt door v.d. Bogard uit Aarle Rixtel. Emerald werd voorgesteld door Ine Vandecappelle. Een paard met een zeer goede stap en hele sterke draf.

Op de zevende plaats eindigde de mooie voshengst Elton John DVB (Jazz x Fidermark) van fokker en eigenaresse Coby van Baalen en voorgesteld door Lisanne der Nederlanden. Elton John is goedgekeurd bij het Suddeutsche Verein en komt uit de lijn van de ggk KWPN hengst Inspekteur en het Grand Prix paard Pasternak.

De achtste plaats was voor de vosmerrie Estrade K (Johnson x Rousseau) van fokker en eigenaar Dirk en Daan Kosters en gereden door Femke de Laat. Estrade K had het hoogste cijfer voor de draf van de gehele dag. Een zeer sterk achterbeen en een mooi opwaarts silhouet.

Op de negende plaats eindigde de mooie zwarte hengst El Dorado M (Sir Donnerhall x Pion) van eigenaar en fokker C.F. van Mook uit Alem, en voorgesteld door Sharon Loefen. El Dorado M is echt een blikvanger om te zien, heel veel uitstraling en drie zeer goede gangen. Hij komt uit dezelfde stam als de ggk hengst Adamo en is een volle broer van de KWPN hengst Cadans M.

Showblok

In de pauze verzorgde Dinja van Liere met de hengst Duval’s Capri Sonne een mooi showblok met deskundig commentaar van Thamar Zweistra. Dinja heeft met deze hengst een prachtige derde plaats behaald bij het Wereldkampioenschap voor jonge paarden in Verden.

In het tweede showblok werd de KWPN goedgekeurde hengst Wonderboy (Ramon x Nimmerdor) van President Dressage Stables en Huug de Koning voorgesteld door Evert de Jong. Wonderboy werd eerst voorgesteld tesamen met zijn kwaliteitsvolle zoon Erinko.Vervolgens gaf Johan Hamminga in een zeer leerzame clinic trainingsadviezen aan Evert de Jong en het publiek kon genieten van de mooie hengst.Wonderboy komt uit de Balia stam, hij was verrichtingskampioen in 2006 en is goedgekeurd voor het KWPN en Oldenburg. Momenteel is Wonderboy in opleiding voor de Lichte Tour.

VWF Dressuur/manege de Prinsenstad om de Kalfsbeek Bokaal was weer een fantastisch evenement in een prachtige entourage en een ieder kon genieten van mooie sport en zeer goede paarden.

 

 

 

Ga terug